Birgitte Tengs-saken:

Jakter svar på haiker-mysterium

Allerede i 1995 fortalte Johny Vassbakk om to kvinnelige haikere han plukket opp bare timer før Birgitte Tengs ble drept. De to ble aldri sporet opp. 27 år seinere vil advokatene hans finne dem.

KVINNEJAKT: Advokat Stian Bråstein (t.v.) og advokat Stian Kristensen håper å få kontakt med to kvinner som satt på med drapstiltalte Johny Vassbakk for 27 år siden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KVINNEJAKT: Advokat Stian Bråstein (t.v.) og advokat Stian Kristensen håper å få kontakt med to kvinner som satt på med drapstiltalte Johny Vassbakk for 27 år siden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): Haiking med fremmede ble tirsdag et sentralt tema i rettssaken hvor Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Flere av hennes venninner møtte som vitner, og fortalte om hvordan haiking var svært utbredt blant unge på Karmøy på 90-tallet.

Birgitte var ikke noe unntak. Ifølge to av vitnene hendte det at hun haiket med menn hun ikke visste hvem var.

- Jeg har forstått i ettertid at hun nok haiket mer med ukjente enn jeg var klar over, sa en kvinne i 40-åra, som i barne- og ungdomsåra var ei nær venninne av avdøde.

- Ta kontakt

Teorien om at Tengs haiket med Vassbakk, for så å bli drept på Gamle Sundveg, har lenge vært sentral. Det har likevel vært opplysninger som har bidratt til å så tvil om muligheten for at det var dette som skjedde.

Blant annet har ingen av de over 2000 vitnene som er avhørt i saken, forklart at de så Vassbakk i Kopervik sentrum, hvor Birgitte etter alt å dømme sist ble observert i live. Selv har han forklart at han var i Haugesund hele kvelden, for så å dra hjem til foreldrenes hus.

Tidligere på kvelden skal han imidlertid ha plukket opp to haikere. Kvinnene har aldri blitt identifisert. Nå går forsvarerne til drapstiltalte Vassbakk ut og ber dem ta kontakt.

TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Privat Vis mer

Detaljerte opplysninger

De to skal ha haiket med Vassbakk kvelden 5. mai i 1995. De skal ifølge Vassbakk ha blitt plukket opp omkring klokka 21 ved radiohuset på Vorre eller ved Håvik terrasse.

- Det er gitt en beskrivelse av dem allerede i første avhør, i desember 1995. Der er både alder og hårfarge nevnt, sier forsvarerne Stian Bråstein og Stian Kristensen.

Kvinnene beskrives på følgende måte:

  • Omkring 30 år - altså trolig i 50-åra i dag
  • Pent kledd
  • Mørkt hår
  • Ble plukket opp på Vorre eller Håvik
  • Ble sluppet av i Haugesund, ved Maritime

- De har potensielt kjempestor betydning for saken. De kan kanskje bidra med informasjon eller huske klokkeslett og på den måten kunne hjelpe til med deler av hendelsesforløpet den kvelden, sier advokatene, og ber de to om å kontakte politiet.

MODUSKANDIDAT: Bistandsadvokat til Tengs' familie Erik Lea og statsadvokat Thale Thomsen om den tiltaltes forklaring onsdag 9. november. Reporter: Ralf Lofstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Aldri forsøkt funnet

Ifølge de to forsvarerne ble det fra politiets side aldri forsøkt å finne ut hvem de to kvinnene var. Vassbakk var alene i bilen da han plukket dem opp.

Advokatene mener kvinnene kan sitte på sentral informasjon om tiltalte Vassbakks bevegelser kvelden 5. mai, bare timer før Birgitte Tengs ble drept. Kvinnene ble også nevnt av Vassbakk i avhør i 1996.

- Vi ber dem og oppfordrer dem til å kontakte politiet dersom de kjenner seg igjen i dette, sier Bråstein.

Bistandsadvokat John Christian Elden forteller at foreldrene til Birgitte Tengs ikke føler seg trygge på at rett person er tiltalt. Reporter: Audun Hageskal. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Kan ikke utelukke

Drapstiltalte Vassbakk har forklart at han ofte tok med haikere på denne tida, og politiet har kartlagt mulige ruter han kan ha kjørt drapskvelden. Rutene har delvis sammenfall med Birgittes mulige gåruter, avhengig av hvilke man velger.

Vassbakk nekter straffskyld i saken, og har forklart at han ikke var innom Kopervik drapskvelden. Det fins heller ikke vitner som har sett ham i sentrum i det aktuelle tidsrommet. Statsadvokat Thale Thomseth påpeker at dette ikke er nytt for aktoratets del.

- Vi har hele veien sagt at vi ikke kan plassere tiltalte i Kopervik sentrum - men vi kan heller ikke utelukke det. Så dette er vurderinger vi har gjort da vi tok ut tiltale. Vi registrerer også at tiltalte selv plasserer seg i bil i området, sier Thomseth til Dagbladet.

UTELUKKER IKKE: Statsadvokat Thale Thomseth (t.v.) sier det ikke kan utelukkes at Johny Vassbakk var i Kopervik kvelden Birgitte Tengs ble drept. Her sammen med politiinspektør Unni Byberg Malmin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTELUKKER IKKE: Statsadvokat Thale Thomseth (t.v.) sier det ikke kan utelukkes at Johny Vassbakk var i Kopervik kvelden Birgitte Tengs ble drept. Her sammen med politiinspektør Unni Byberg Malmin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Uønskede opplevelser

Forsvarerne mener at det etter hvert som bevisføringen i saken har utspilt seg, har bildet av at haiking var utbredt på Karmøy blitt sterkere og sterkere. At Vassbakk var en av dem som plukket opp jenter, har han heller ikke lagt skjul på i retten.

- Det er også et poeng at hvis han ønsket å distansere seg fra haiking og at han kan ha plukket opp Birgitte den aktuelle kvelden, ville det vært fryktelig dumt å i avhør fortelle at han plukket opp to kvinner tidligere samme kveld, sier advokat Kristensen.

DRAPSGÅTE: Politiet låste seg raskt til et bevis de mente var avgjørende for å løse drapet på Birgitte Tengs i 1995. Det viste seg å være en stor feil. 17. oktober 2022 ble Johny Vassbakk tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Video: NTB, Dagbladets arkiv, Politiet. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Advokat Bråstein legger til at de opplevde at Vassbakk ble mistenkeliggjort da han forklarte seg om haikere tidligere i rettssaken.

- Men i våre øyne gir det en potensiell forklaring på at Birgitte Tengs kan ha sittet i hans bil på et tidspunkt, fordi hun har haiket. Og det kan også da gi en forklaring på DNA-funnet, sier advokaten.

Han merket seg også at venninnene til Birgitte som vitnet tirsdag, fortalte om uønskede hendelser tilknyttet nettopp haiking. Særlig en episode hvor Tengs ble antastet.

- Vi merker oss at det fortelles om ubehagelige opplevelser med andre sjåfører, sier Bråstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer