Jakter terrorbombe i London

Politiet frykter terrorister har flyttet bomben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Anti-terrorpolitiet i London er på jakt etter en kjemisk bombe som de håpet å finne da de raidet et hus i Øst-London på fredag.

Raidet var del av en større anti-terroraksjon basert på langvarig etterforskning med hjelp av etterretningstjenesten.

Mann ble skutt

Nå frykter politiet at bomben har blitt flyttet på og at den fremdeles kan bli brukt i en terroraksjon. Mye av etterforskningen rundt saken er basert på tips, som politiet mener er pålitelige. Ifølge tipsene skal bomben utløse giftig gass når den eksploderer.

Under raidet på fredag ble to brødre, Mohammed Abdul Kahar (23) og Abdul Koyair (20), arrestert. Den eldste av brødrene ble skutt under politiaksjonen og debatten raser nå for fullt i England. Mange er opprørte over politiets handlinger og er redd flere vil bli skutt unødig på grunn av terrorfrykten.

Kahar hevder selv at han ble skutt i skulderen av politiet helt uten forvarsel. Ingen politimenn har bekreftet at de skjøt mot Kahar.

- Kahar ble vekket klokka fire om morgenen av skrik fra etasjen under. Han gikk ut av senga si i pysjamasen, selvfølgelig ubevæpnet, han hadde ingenting i hendene og gikk ned til døra. Der ble han skutt på kort hold helt uten varsel, sier hans advokat Kate Roxborough til BBC.

Nekter for terrorisme

STOR AKSJON: Politiet i London raidet fredag et hus i øst-london på jakt etter en bombe. En mann ble skutt under aksjonen. Foto: Scanpix
STOR AKSJON: Politiet i London raidet fredag et hus i øst-london på jakt etter en bombe. En mann ble skutt under aksjonen. Foto: Scanpix Vis mer

Politiets offisielle uttalelse sier bare at en mann ble påført skuddskade, ingenting om hvem som påførte ham skaden. Politiets interne etterforskingsorgan etterforsker nå skyteepisoden, og vil ikke kommentere saken ennå.

Flere anonyme kilder har hevdet at Kahar ble skutt av broren sin, noe advokat Roxborough avviser.

De to brødrene ble arrestert med hjemmel i «Terrorism Act», som gir britisk politi større hjemmel til å slå ned på mistenkelig aktivitet blant mistenkte terrorister. Begge mennene nekter for å ha noe kjennskap til terrorisme og nekter for å ha planlagt ulovlige handlinger.

- Min klient har blitt avhørt tre ganger uten å ha blitt tiltalt for noe konkret. Han avviser all deltakelse og forberedelse av terrorhandlinger, sier Koyairs advokat, Julian Young.

Jakter terrorbombe i London