ULVESPOR: I en oppharva gulrotåker nær Torstein Fossnes bolig på Tromøya i Arendal hadde ulven etterlatt seg spor. Foto: Privat
ULVESPOR: I en oppharva gulrotåker nær Torstein Fossnes bolig på Tromøya i Arendal hadde ulven etterlatt seg spor. Foto: PrivatVis mer

Jakter ulv i ferieparadis

Har minst drept to geiter og skadet et lam i Arendal. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble det funnet to døde geiter og et skadet lam på Tromlingene utenfor Tromøya i Arendal.

Både geitene og lammet har blitt angrepet av noe som kategoriseres som et «kraftig hundedyr». Det vil si at det enten dreier seg om en stor hund, eller en ulv.

TOK TO GEITER: De to geitene ble drept med kraftige nakkebitt. Foto: Statens Naturoppsyn
TOK TO GEITER: De to geitene ble drept med kraftige nakkebitt. Foto: Statens Naturoppsyn Vis mer

Begge geitene er flådd og undersøkt. Det skadde lammet blir ivaretatt av bonden.

Ulv er ikke et vanlig dyr på ferieøya

Fellingstillatelse

Nå har Fylkesmannen gitt fellingstillatelse på ulven, og et skadefellingslag på ni personer har siden i dag tidlig lett etter den ulven på østsiden av Tromøy, skriver Agderposten.

«Det er sannsynliggjort at ulv har drept to geiter i Arendal kommune. Fylkesmannen ser ikke at det foreligger annen tilfredsstillende løsning enn felling av ulven. Fylkesmannen gir derfor tillatelse til felling av 1 ulv i Arendal kommune. Fellingstillatelsen gjelder fra 26. juli til og med 30. juli.»

Slik begrunner Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder tillatelsen til skadefelling av ulv etter de overraskende observasjonene på Tromøy og Tromlingene utenfor Arendal.

Jaktlag uten funn

I dag tidlig klokka tre og helt fram til klokka ti var jaktlaget ute, og leder Geir Håland Moe kan fortelle Dagbladet at de hittil ikke har funnet noen ulv.

- Vi fikk en melding i går kveld fra noen som hadde sett ulven, ikke langt unna der sjøen er som smalest. Men bebyggelse og skog med kratt og mye undervegetasjon gjør det vanskelig å se ulven.

Han forteller at de har fått en veldig tidsbegrenset fellingstillatelse fram til lørdag, og at om de går ut for å finne ulven igjen avhenger av om de får nye observasjoner i løpet av dagen.

- Den har blitt sett mange ganger nå, men vi venter til den blir sett igjen, sier Håland Moe som aldri har hørt om ulv i område tidligere.

Uvanlig dyr på Tromøya

John Erling Skåtan rovviltansvarlig i Agder for Statens naturoppsyn, sier til Dagbladet at man aldri kan være hundre prosent sikker, men at han er ganske sikker på at det er snakk om en ulv på Tromøya.

- Vi har en synsobservasjon, et nyharva jorde med spor, og meldinger om geiter drept med kraftig nakke- og ryggbitt. Hunder biter på en mer uryddig måte. I tillegg er det spist fettrike deler og innmat på geitene, sier Skåtan.

Han forteller at det er svært uvanlig med ulv på Tromøya, og er ikke sikker på hvordan ulven har kommet seg ut dit.

- Det er litt sært, særlig å svømme ut til Tromøya for en ulv. Ulver liker ikke bruer og menneskelige innretninger, men brua er også en mulighet, sier Skåtan som forklarer at ulver vanligvis er veldig gode til å svømme.

Han tror det er mulig at ulven kan ha svømt tilbake dit han kom fra, men det er også mulig at ulven har gjemt seg på øya. Tromøya er stor nok til det.

ULVESPOR: I en oppharva gulrotåker nær Torstein Fossnes bolig på Tromøya hadde ulven etterlatt seg spor. Foto: Privat
ULVESPOR: I en oppharva gulrotåker nær Torstein Fossnes bolig på Tromøya hadde ulven etterlatt seg spor. Foto: Privat Vis mer

Så mistenkelig stor hund

Ulven ble oppdaget tirsdag morgen. Da Torstein Fossnes skulle hente posten så han en mistenkelig svær hund.

- Jeg ble litt redd fordi jeg hadde med meg to hannbikkjer som ikke var i bånd, og dette kunne bli trøbbel, for en så stor hund hadde jeg aldri sett før, sier Fossnes til Dagbladet.

Fossnes ser så at det store dyret ikke kan være en hund, men en ulv.

- Først stod jeg helt stille. Ulven kom tassende mot meg med hodet lavt, med stirrende øyne, og halen bak mellom beina. Den var slank, men bred over ryggen.

- Når ulven var fem meter unna våkna jeg litt, og brølte til og gjorde meg stor. Ulven ble skremt, snudde og jogget avsted ned mot huset mitt. Jeg løp etter, og kona ropte: - nå kommer det en ulv! Så løp ulven ut på en nypløyd gulrotåker. Da ble det fine spor som jeg tok bilde av.

Varslet Statens Naturoppsyn

- Det var surrealistisk. Ingen andre hadde sett dette, og jeg tenkte at nå tror folk jeg er gal, sier Fossnes.

Heldigvis hadde flere sett ulven. I løpet av få timer kom Fossnes i kontakt med flere andre som også hadde sett det store hundedyret.

Statens Naturoppsyn (SNO) ble varslet, og i går ga Fylkesmannen i Agder tillatelse til å felle ulven på ferieøya utenfor Arendal.

- Jeg syns det er litt trist om ulven blir skutt nå. Jeg tror mange blir skeptiske til å rapportere inn.