Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriseledelse fra i dag:

Jakter utstyr: Rød beredskap

Helseforetaket som kjøper inn legemidler og smittevernutstyr til sykehus og kommuner er fra i dag satt i «rød beredskap», aller høyeste nivå.

FULL MOBILISERING: - Vi jobber nå med større partier smittevernutstyr på vei inn til landet, som så skal fordeles av de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet, forteller Aslak Ballari i Sykehusinnkjøp HF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FULL MOBILISERING: - Vi jobber nå med større partier smittevernutstyr på vei inn til landet, som så skal fordeles av de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet, forteller Aslak Ballari i Sykehusinnkjøp HF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Mangel på smittevernutstyr og legemidler er blant de største beredskapsutfordringene for å takle corona-pandemien. Sykehusinnkjøp HF, helseforetaket som har ansvaret for å kjøpe inn legemidler og utstyr på vegne av sykehusene, er fra i dag satt i såkalt «rød beredskap» (se faktaramme). Det er den høyeste form for kriseberedskap i helseforetak-systemet.

OPPFORDRING: Direktør for intensivbehandlingen ved Peking Union Medical College, Du Bin, har en tydelig oppfordring til resten av verden i møte med corona-pandemien. Video: AP/NTB Vis mer

Flere sykehus har meldt at de nå er i «gul beredskap», men foreløpig har ingen meldt om «rød beredskap». Men i Sykehusinnkjøp HF er situasjonen nå akutt, forteller kommunikasjonsrådgiver Aslak Ballari:

– Vår organisasjon er fra mandag 16. mars i rød beredskap. Det betyr at dagens organisering av Sykehusinnkjøp HF endres fram til krisesituasjonen er over. Dette innebærer etablering av kriseledelse, og omlegging av ordinær drift for å sørge for nasjonal koordinering av også andre områder som berøres.

Har også kommune-ansvar

Sykehusinnkjøp HF har i forbindelse med pandemien fått utvidet sitt ansvar til også å kjøpe inn nødvendig utstyr til kommunene. Anbudsreglene etter Lov om offentlige anskaffelser kan bli satt til side i en krisesituasjon som nå. Nærings- og fiskeridepartementet la ut ny informasjon om dette i dag.

– Markedssituasjonen er utfordrende, både fordi alle land er i samme situasjon og har like behov, det er stengte grenser i flere land. Vi har avtaleleverandører i dag som vi jobber tett med. Der de ikke kan levere, har vi tett dialog med andre kjente leverandører, i tillegg til å håndtere nye leverandører som tar kontakt med oss, forteller Ballari.

PÅGREP SMITTET: Flere politifolk måtte i karantene etter å ha pågrepet av corona-smittet person fredag. Video hentet fra snapmap. Vis mer

Han sier Sykehusinnkjøp også jobber tett med kvalitetssikring av de nye leverandørene.

– Vårt ansvar er å sørge for å få på plass nye avtaler, og å sørge for at man får inn produkter til Norge, forteller han, og fortsetter:

– Vi jobber nå med større partier smittevernutstyr på vei inn til landet, som så skal fordeles av de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet.

CORONA-SVAR: Marie (14), Anine (12), Jenny og Jonas (11) om hva de synes om statsministerens pressekonferanse for barn. Foto: Privat Vis mer

Sykehusene må skaffe test-utstyr

For testutstyr for Covid 19-viruset har det også vært meldt om mangelsituasjoner. Om dette sier Ballari:

– Det er hittil ikke inngått noen særlige innkjøpsavtaler for testutstyr for covid 19-viruset. Dette er utstyr sykehusene kjøper inn på ordinære avtaler for laboratorium/testutstyr som er inngått tidligere. Hva som kjøpes inn på disse avtalene vil det være sykehusene selv som har oversikt over.

– Hvordan takler Sykehusinnkjøp situasjonen fra dag til dag nå?

– Våre medarbeidere jobber for fullt med den ekstraordinære situasjonen som har oppstått. Vi har etablert egne innsatsgrupper innenfor smittevern og legemidler som jobber kontinuerlig med å anskaffe på vegne av nasjonen Norge, sier Ballari.

Rasjonering

Det er Statens legemiddelverk som holder oversikt over lagersituasjonen på legemidler. Foreløpig er det innført eksportforbud for restlageret av lungebetennelsesvaksine (som ikke hjelper for corona, men som kan styrke sårbare grupper).

Det er innført rasjonering på flere legemidler, som paracetamol (febernedsettende), prednisolon (betennelsesdempende), insulin og diabetes-medisin.

Drøyt 50 medikamenter står nå på en obs-liste i Legemiddelverket. Det betyr at grossistene har meldeplikt om lagersituasjonen for disse.

Hele Norges coronakart