- Jakter voldsmann (35)

Svensk politi prøver desperat å avvise lekkasjene om at den etterlyste knivmannen er pågrepet. Men de blir ikke trodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst fire uavhengige svenske medier har pratet med politikilder som bekrefter at en person er siktet for drapet på den svenske utenriksministeren Anna Lindh.

Likevel forsøkte politiet desperat å avkrefte ryktene om at en person er pågrepet under pressekonferansen klokken 15 i Stockholm i dag. Politiet blir ikke trodd.

Länspolitimester Stina Wessling i Stockholm avkreftet at den etterlyste mannen som ble filmet av et overvåkningskamera i kjøpesenteret er pågrepet. Men hun bekrefter at politiet er i en intensiv fase.

Politiet ville ikke dementere informasjon fra svenske journalister om at påtalemyndigheten nå kjenner NK-mannens identitet, mannen som politiet tror er Anna Lindhs drapsmann.

Politiet ville heller ikke dementere at denne mannens kjæreste er brakt inn til avhør.

- Vi kan ikke uttale oss om dette nå av hensyn til etterforskningen, sa Stina Wessling.

Stresset politisjef

- Vi har ikke noen ny informasjon å gi ut nå og kommer tilbake når vi har det. Vi har ikke pågrepet noen, sa Wessling på en pressekonferanse som etterlot langt flere spørsmål enn svar i en åpenbart stresset fase for politiet.

På direkte spørsmål om hvorfor politiet ikke vil dementere at det er foretatt en siktelse eller at personer er tatt inn til avhør, svarte Wessling:

- Den typen opplysninger kan vi ikke gå ut med i den nåværende situasjonen. Vi har ikke pågrepet noen. Øvrige opplysninger kan vi ikke gå ut med nå.

Etterforskningsleder Leif Jennekvist dukket ikke opp på pressekonferansen fordi han var opptatt.

Jakter 35-åring

Den eneste opplysningen som Wessling ga på pressekonferansen var at ingen personer var pågrepet, men svenske Aftonbladet melder at en 35-åring er siktet for drapet på Anna Lindh, men at han foreløpig ikke er pågrepet.

Også Expressen har kilder som forteller at politiet har siktet en person for drapet på den svenske utenriksminsiteren.

Expressens nettutgave var først ute med å melde at politiet i Stockholm hadde pågrepet mannen som var etterlyst etter drapet på Anna Lindh. Opplysningen kom fra en anonym politikilde.

Aftonbladet og TV4 fikk også bekreftet fra anonyme politikilder at en person var pågrepet.

Ifølge Svenska Dagbladet skulle pågripelsen ha skjedd i Midt-Sverige rundt lunsjtider i dag.

- Den pågrepne er høyst sannsynlig den såkalte NK-mannen, sa en kilde til den svenske avisa Expressen. En slektning av mannen skulle også være tatt med til avhør.

Det svenske nyhetsbyrået TT opplyste at politiet var i ferd med å pågripe mannens kjæreste.

Svensk politi skal ha jaktet på drapsmannen i strafferegistre, og gått ut fra at han er tidligere straffedømt, og da trolig for vold.

Men ifølge Svenska Dagbladet er mannen som ble pågrepet i razziaen i dag ikke straffedømt tidligere.

Kjent til ham i to dager

- Mannen er i 30-åra og skal ha blitt identifisert av en slekning. Det meste tyder på at politiet har kjent til hans identitet i to dager, melder svensk TV4.

Politiet har DNA-spor fra åstedet og vil raskt kunne slå fast om dette stemmer med en eventuell pågrepet person.

Bekreftes ikke

- Har drapsmannens DNA

I dag tidlig meldte Aftonbladet at politiet kan ha sporet opp drapsmannen i et dataregister. De har funnet likheter med en annen voldsepisode.

Politiet har bekreftet at de har sikret flere DNA-spor. De har funnet kniven, som antas å være drapsvåpenet, inne i kjøpesenteret. De fant også capsen som ble funnet ved det som trolig er fluktveien i Salénhuset. Begge disse prøvene er analysert og sikret, men ifølge Dagens Nyheter, vil ikke politiet fortelle om sporene kommer fra samme person.

Drapet på Anna Lindh:

  • Klokka 16.19 onsdag 10. september blir Anna Lindh slått i gulvet og stukket med kniv i mage, bryst og armer. Den populære svenske utenriksminsiteren hadde ruslet en tur ut fra jobben for å handle på butikksenteret «Nordiska Kompagniet» i Stockholm sentrum.
  • Klokka 17 legges Lindh på operasjonsbordet. Legene konstaterer at hun har fått skader på lever og at flere store blodkar i magen også er skadd.
  • Klokka 02 til 04 rapporteres det om bedring, og at blødningene er under kontroll.
  • Klokka 04.30 forverres situasjonen dramatisk ved at Lindhs lungefunksjon er blitt dårligere.
  • Klokka 05.29 den 11. september dør Sveriges utenriksminister Anna Lindh.
  • Drapsjakten er allerede i gang, og politiet konstaterer at det ikke er film i overvåkingskameraene på kjøpesenteret.
  • 18 timer etter drapet finner politiet likevel bilder på et overvåkingskamera de hadde glemt å sjekke.
  • Så blir det stille rundt etterforskningen og svenske kommentatorer begynner å dra sammenligninger med drapet på statsminister Olof Palme i 1986. Ingen er dømt for drapet på Palme, og politiets rot har fått skylda for dette.
  • I går kom gjennombruddet i saken. Politiet fant trolig drapsmannens DNA på capsen som han slengte fra seg etter at han knivstakk Lindh. I dag fant de også DNA-spor på kniven.
  • Fire timer før drapet ble en person pågrepet for å ha sjålet en kniv på en Clas Ohlson-butikk. Politipatruljen valgte å slippe mannen, men opplysninger i dag kan tyde på at det kan ha vært Anna Lindhs drapsmann.
<B>AVKREFTER:</B> Den svenske politisjefen Stina Wessling dementerer at noen er pågrepet, men vil ikke dementere uttalelser fra kolleger som sier det motsatte.
<B>TATT:</B> Denne mannen som ble sett på kjøpesenteret Nordiska Kompaniet (NK) da den svenske utenriksministeren ble drept, er nå pågrepet.
<B>GJENKJENT:</B> Stockholmspolitiet har lett i byens overklassemiljø etter den mistenkte gjerningsmannen.
DREPT: Utenriksminister Anna Lind døde torsdag morgen av skadene hun ble påført da hun ble knistukket på NK onsdag ettermiddag.