Jaktet på bakmenn i Portugal

Spritkongen Erik Fallo (57) har vært i Portugal og etterforsket sin egen sak. Grunnen er tips om at et mafiaoppgjør førte til at smuglersprit ble tilsatt metanol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges beryktede spritkonge Erik Fallo og en 75 år gammel Oslo-millionær er siktet for giftdrap. Fallo ble varetektsfengslet fredag. Ifølge tingrettens kjennelse forklarte Fallo at han i stor grad har bistått politiet for å finne ut mer om produksjonssted for den dødelige metanolspriten.

- I forståelse med norsk politi reiste jeg til Portugal for å oppsøke leverandøren, sa han.

FAKTA

Metanol-saken

I september 2002 ble det kjent at det fantes store partier med sprit med metanol. På kort tid ble flere innlagt på sykehus. Til sammen har ca. 250 personer vært siktet for enten å ha smuglet eller omsatt metanolholdig sprit. Minst 14 personer er døde som følge av metanolforgiftning.

Kriminelle bander

Etter det Dagbladet kjenner til, skal Fallo i flere år ha hatt kontakt med en portugiser ved navn Pinto, som skal ha levert ulovlig sprit til Norge. Spriten skal ha vært ren, men så gikk noe galt.

En feide mellom to kriminelle bander i kampen om et nordisk smuglermarked skal være årsaken til at metanolspriten kom til Norge.

Statsadvokat Pål K. Lønseth, som er ansvarlig for metanolsaken i Østfold, stiller seg undrende til at Fallo reiste til Portugal i samforståelse med politiet.

- Vedkommende har vært i Portugal, men ut fra min erindring var det ikke i forståelse med politiet. Han stilte flere krav som politiet ikke kunne gå med på, sier Lønseth.

Interessant spor

Erik Fallo og en vestkantmillionær (75) er siktet for giftdrap etter at en 64 år gammel Oslo-mann døde i mai i år. Tre menn fra Østfold er også tiltalt etter den såkalte giftparagrafen. Også her er Portugal-sporet interessant.

Advokat John Chr. Elden er forsvarer for en av de tre fra Østfold, som i mai ble tiltalt for giftdrap på seks personer i Østfold.

- Portugal-sporet blir mer og mer interessant. Det er aktuelt å begjære bevisopptak i Portugal. Vi har imidlertid ikke fått påtalemyndighetens bevisoppgave, som skulle fulgt med tiltalebeslutningen. Men både Fallo og 75-åringen som Dagbladet skriver om, må belage seg på å møte i Moss tingrett i januar vår sak, sier Elden.

Oslo tingrett gir for øvrig strafferabatt i metanolsaken. En 57-åring som kjøpte metanolsprit av Fallo, fikk nedsatt straff fordi han hadde samarbeidet med politiet under etterforskingen.

PÅ REISE: Spritkongen Erik Fallo.