Jaktet på bevis sammen med FBI

Økokrims etterforskere jobbet sammen med amerikanske FBI-agenter og avhørte vitner mot mulla Krekar i Nord-Irak. I går avviste norsk rett vitnene som lite troverdige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et dramatisk rettsmøte i går besluttet tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell å avvise Økokrims begjæring om å varetektsfengsle mulla Krekar. Oslo Tingrett mente bevisene som førstestatsadvokat Erling Grimstad hadde lagt fram ikke holdt.

Bevisene Bloch-Hoell viste til var vitneavhør som Økokrim har hentet inn fra fengsler i Nord-Irak i tett samarbeid med det amerikanske føderale politiet (FBI) som er en del av okkupasjonsmakten i Irak.

Bevisjakt

I august og i oktober var Økokrims spesialetterforsker Finn Stuart Jordet i Nord-Irak for å avhøre vitner og lete etter beviser som kunne styrke Økokrims 10 måneder lange etterforskning mot Mulla Krekar. Jordet reiste sammen med etterforskere fra det amerikanske føderale politiet FBI og fikk hjelp fra Krekars bitre politiske fiender som nå har makta i deler av Nord-Irak - Den kurdiske patriotiske union (PUK).

- Finn Stuart Jordet og FBI jobbet tett sammen mens de var hos oss, sier Sarkawt Husen Jalal til Dagbladet.

Representanter for USAs regjering har offentlig uttrykt at Krekar er en farlig mann og burde vært bak lås og slå. Både USAs utenriksdepartement og den amerikanske justisministeren John Ashcroft - som også er riksadvokat - har tatt opp dette med den norske regjeringen.

Tilbød vitne

Sarkawt tok Jordet og FBI sammen med til fengselet for å avhøre fanger de har tatt, blant annet kronvitnene Økokrim har basert den nye siktelsen mot Krekar på - 20-åringen Didar og 15-åringen Sirwan. Sarkawt sier at han selv tilbød seg som vitne i Økokrims sak, men at han fikk avslag per faks fra spesialetterforsker Finn Stuart Jordet i desember.

Også fra andre kilder får Dagbladet bekreftet at Økokrim samarbeidet med de amerikanske okkupasjonsmyndighetene i Irak i jakten på beviser mot mulla Krekar.

Erling Grimstad ville i går ikke si noe om hvordan etterforskningen i Nord-Irak har pågått. Heller ikke Krekars forsvarer, Brynjar Meling, har fått informasjon om etterforskningen. I straffessaker er det vanlig at politiet legger fram en egenrapport om etterforskningen.

- EN SEIER: Førstestatsadvokat Erling Grimstad led i går et knusende nederlag i tingretten, og fikk ikke medhold i å fengsle mulla Krekar. Krekar mener kjennelsen er en seier for hans advokat og privatetterforsker Harald Olsen. Selv blir han sittende fengslet inntil Økokrims anke avgjøres av lagmannsretten.