Jaktet på knivstikker i natt

I en papirkurv i Sahlénhuset, et kvartal unna åstedet, slutter alle spor etter mannen som stakk ned Anna Lindh. Seint i natt deltok et hundretall politifolk i jakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): I papirkurven fant politiet kapsen som gjerningsmannen bar mens han fulgte etter, truet og til slutt gjøv løs på Anna Lindh med kniv. Også kniven er funnet.

Etter all sannsynlighet finnes gjerningsmannen på film. En rekke overvåkingskameraer - både i og utenfor butikken Filippa K på varehuset NK - kan ha fanget opp hendelsen.

Slik foregikk flukten:

Vitnet Filippa Wassberg, som jobber i en annen forretning i shoppingsenteret, hører et hjerteskjærende skrik. Hun løper opp rulletrappa til andre etasje. Og møter gjerningsmannen, som kommer gående mot henne med noe i hånda. Det er uklart om han fortsatt holder i våpenet, som seinere blir funnet på åstedet.

- Noen roper at mannen må stoppes. «Etter ham!» hørte jeg. Da begynner han å løpe. Han passerer meg i rulletrappa og ned i første etasje. Jeg tror noen løper etter ham, sa Filippa i går.

Flere knivstikk

Wassberg konsentrerte seg deretter om Anna Lindh, som hun gjenkjente da hun kom bort til den livløse bylten. Sammen med andre ytte hun hjelp til Lindh som lå der med knivstikk i mage og buk.

I mellomtida løp gjerningsmannen ut av shoppingsenteret. Et vitne forfulgte ham, men stoppet da mannen kastet fra seg kniven, som nå er i politiets varetekt.

Gjerningsmannen løp så ut av en sidedør på NK. I krysset utenfor fant politiet seinere den grå-beige munkejakka med hette som gjerningsmannen hadde båret under sin militærliknende jakke.

Han må altså ha tatt seg tid til å vrenge av seg den blodige militærjakka, ta av munkejakka, ta på militærjakka igjen og løpe videre.

Inne i forretnings- og kontorkomplekset Sahlénhuset fant politiet sitt foreløpig siste spor - kapsen gjerningsmannen bar da han angrep og hogg ned utenriksminister Anna Lindh.

Store politistyrker trålte i natt Stockholms gater på jakt etter gjerningsmannen. Svensk politi har slått riksalarm og satt inn alt de har av ressurser i jakten. En rekke vitner blir nå avhørt av politiet.