Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump junior

Jaktet sjelden sau. Skattebetalerne betalte

Da Donald Trumps eldste sønn, Donald Trump junior, dro på jakttur til Mongolia i fjor, måtte skattebetalerne ta en regning på over 75 000 dollar (om lag 700 000 kroner).

PRESIDENTBARN: Donald Trump junior (t.h.) dro på jakttur til Mongolia. Her sammen med pappa og president, Donald Trump og søsknene Ivanka og Eric. Foto: REX (7775033c)
PRESIDENTBARN: Donald Trump junior (t.h.) dro på jakttur til Mongolia. Her sammen med pappa og president, Donald Trump og søsknene Ivanka og Eric. Foto: REX (7775033c) Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): På turen skjøt Trump junior en argalisau, som er verdens største villsau og er nær ved å bli uttrydningstruet blant annet på grunn av jakt.

Regningen for turen kom på over 76859,36 dollar, ifølge en rapport fra vakthundorganisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW). De fikk har laget en oversikt basert på dokumenter de fikk innsyn i hos Secret Service.

Størsteparten av regningen gikk til å betale for beskyttelse fra politistyrken Secret Service, som har ansvaret for å beskytte USAs president og familien hans, skriver BBC.

Mye mer enn Obama

Ifølge CREW reiser Trump-familien på tolv ganger så mange turer som Obama-familien. De mener Trump-familien tapper Secret Service for ressurser ved å ta over 1 000 turer i året.

- Denne turen er bare ett eksempel på utgiftene Trump-familien pålegger amerikanske skattebetalere. Og hvis bare én av Don juniors troféjakttur koster mer enn 75 000 dollar, er det svimlende å tenke på hvor stor den totale regningen er, skriver Crew i rapporten.

En av medarbeiderne til Trump junior forteller til CNN at den åtte dager lange turen i august i fjor ble betalt for privat med unntak av livvaktene.

TRUET: Det var en argilsau av denne typen, Donald Trump junior skjøt i Mongolia. Foto: NTB Scanpix
TRUET: Det var en argilsau av denne typen, Donald Trump junior skjøt i Mongolia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Som en sønn til en president, har Donald Trump junior, krav på beskyttelse og bør beskyttes. Men skattebetalerne har rett til å vite hvor mye de betaler for å legge til rette for troféjakt og møter med store politiske pengegivere og utenlandske ledere, skriver CREW.

Troféjakt

JEGER: Presidentsønn Donald Trump junior på jakt. Foto: NTB Scanpix
JEGER: Presidentsønn Donald Trump junior på jakt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I fjor vist en granskning fra ProPublica at Trump junior drepte en sjelden argalisau. Først etter hendelsen, fikk han ordnet en jakttillatelse fra mongolske myndigheter med tilbakevirkende kraft. Han har også tidligere fått mye kritikk for å drive med troféjakt.

ProPublica hevder dessuten at han hadde med seg en republikansk pengegiver på turen knyttet til olje- og gassindustrien.

Presidentsønnen skal også ha møtt Mongolias president, Khaltmaagiin Battulga.

Han la også ut bilder på Instagram fra turen hvor han blant annet sitter på en hesterygg.

TABBE: Donald Trump gjorde noe han ikke skulle gjøre på en pressekonferanse 5. juni. Video: Det hvite hus Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!