Jålete vikinger pyntet tennene

Vikingene var ikke bare blodtørstige krigere på plyndringstokt. De var også jålete og pyntet tennene sine med farger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye arkeologiske funn fra tusenårige gravsteder i Sør-Sverige tyder på de norske vikingene brukte jern til å skjære spor i tennene sine – mest sannsynlig for å dekorere dem med farger, opplyser antropolog Carolinge Arcini.

Hun tror at sporene, som er funnet på ti prosent av de mannlige skjellettene, men ingen av de kvinnelige, ble brukt som dekorasjon eller for å fremheve klassetilhørighet.

På samme tid som vikingenes herjinger var tannpynt utbredt blant indianske stammer i Amerika, men Arcinis sensasjonelle funn i Sverige er første indikasjon på at det også ble brukt blant europeere i middelalderen.

Men selv om forskere tror at vikingene var de første europeerne som oppdaget Amerika, mener Arcini at hennes oppdagelser ikke nødvendigvis påviser at de to kulturene utvekslet ideer og praksis om tannvitenskap.

– Det er nok tilfeldig, sier hun.

ANB-AP

JÅLEBUKKER: Vikingene skal ha vært jålebukker som gjerne pyntet tennene sine. Bildet viser vikingen Magnar Lillestøl fra Tjørvig på Sunnmøre som bordet cruiseskipet The World i august 2005 sammen med 30 vikingvenner.
JÅLEBUKKER: Vikingene skal ha vært jålebukker som gjerne pyntet tennene sine. Bildet viser vikingen Magnar Lillestøl fra Tjørvig på Sunnmøre som bordet cruiseskipet The World i august 2005 sammen med 30 vikingvenner. Vis mer
Jålete vikinger pyntet tennene
<B>PYNTEDOKKER:</B> Nå kan det vise seg at vikingene, her representert av Magnar Lillestøl fra Tjørvig, gjerne pyntet seg med farge på tennene.