BARNEBARNA ER DØDE: Barna i al-Dalo familien begraves. Hver tredje døde i Gaza er barn. Foto: REUTERS/Mohammed Salem
BARNEBARNA ER DØDE: Barna i al-Dalo familien begraves. Hver tredje døde i Gaza er barn. Foto: REUTERS/Mohammed SalemVis mer

Jamal (53) har ingen igjen

Nesten hele familien til Jamal Daloo (53) er døde etter de israelske rakettangrepene. Hver tredje drepte i Gaza er et barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet/Expressen): Det har vært mange hjerteskjærende begravelser i Gaza de siste dagene. I går gråt slektninger av fortvilelse da fire barn ble ført til graven.

Ibrahim ble ni måneder, Jussef tre år, Jamal ble fem år og Sara seks år. Etter begravelsen tok familiens overhode, Jamal Daloo (53), imot kondolanser. Nesten hele familien hans er nå borte.

—Jeg kysset dem farvel på morgenen før jeg dro på jobb. Nå har jeg ingen igjen, sier han.

Ruiner
Han sørger over kona, sønnen, svigerdatteren, fire barnebarn og flere andre familiemedlemmer. Det er bare en ruinhaug igjen av det som var et hus.

—Jeg var på jobben og hørte et smell. Etterpå ringte det noen til meg og fortalte at huset mitt var truffet. Jeg kjørte hjem. Det var et fryktelig syn, sier Jamal Daloo, som driver en matbutikk.

—Her er det ingen raketter. Det er ingen mistenkte. Kunne mitt barnebarn Ibrahim, en ni måneders gammel baby, avfyre raketter? Dette er en handling som ikke kommer til å bli glemt. Israel bryter vært eneste løfte, hver eneste våpenhvile. De vil ikke ha fred, sier han.

Utreder «misforståelse»
Det israelske militæret sier at de siktet på et ledende befal i de palestinske rakettbasene, men at de nå utreder om det kan ha skjedd en misforståelse. Generelt sier Israel at de angriper raketter, Hamas-ledere og andre militante grupper — og at dette kan resultere i sivile ofre, fordi palestinere avfyrer raketter fra tettbebygde strøk.

Hittil er mer enn halvparten av de døde sivile, mange av dem kvinner og barn. I familien Daloos sørgetelt henger det en stor plakat med et kondulansebudskap fra Hamas. Familien har også fått en stor blomsterbukett fra Hamas-ministeren Ismail Haniya. En egyptisk delegasjon kommer på besøk når Dagbladet er der.

—Mistet min beste venn
—Alle egypterne støtter dere palestinere. Vi vil bli martyrer sammen med dere. Ned med Israel, vi skal befri Palestina, roper Safwat Hegazi, et av medlemmene i den egyptiske gruppen.
 

Blant folkemassen ved sørgeteltet møter vi en ung nabo til familien Daloo.

—Jeg har mistet min beste venn. Ahmed Daloo og jeg lekte sammen som barn, og vi gikk på skole og universitet sammen. Jeg kommer aldri til å glemme ham, sier studenten Muhammed Lobed (18).

—Vi satt hjemme og spiste lunsj da det smalt. Vi sprang ut. I stedet for naboens hus, så jeg en ruinhaug. Og døde kropper overalt, sier han. Hver tredje drepte i Gaza er et barn. Israels taktikk i bombetoktene mot Gaza er å ramme hjemmene til kjente Hamas ledere. Det betyr at de sikter mot tett bebygde områder i Gaza by.

Til sammen er over hundre mennesker drept, mens 720 er såret. De aller fleste er palestinere.