James (59) fikk transplantert nytt ansikt

- Ligner det gamle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): James Maki (59), den andre personen som får ansiktstransplantasjon i USA, viste seg i går fram med sitt nye ansikt.

Maki, som fikk ansiktet ødelagt etter at han falt og fikk elektrisk støt på en togskinne i 2005, forlot nesten ikke huset sitt på flere år, ifølge Sky News. Han er begeistret over at hans nye ansikt er så likt hans gamle.

Han så ansiktet sitt i speilet fire dager etter operasjonen.

- Jeg ville bare se hvordan den nye Jim så ut, sa han.

Ny nese og overleppe
Maki måtte gjennom en 17 timers operasjon i forrige måned, og er nå innlagt på sykehuset Brigham and Women's hospital i Boston. Mannen som nå har fått et nytt ansikt er ifølge lokal-TV-stasjonen WBZ Boston tidligere Vietnam-veteran og rusmisbruker.

- Jeg setter pris på denne sjansen til å starte et nytt liv. Den første delen av livet mitt var bare problemer. Jeg er glad for at jeg kan begynne på nytt, sa Maki ifølge kanalen.

Ansiktet Maki har fått transplantert, kommer fra Joseph Helfgot, en mann som døde etter en hjertetransplantasjon. 17 personer deltok i operasjonen, som gjorde at Maki fikk ny nese, overleppe, hud, muskler og nerver. Maki forteller at han har begynt å få tilbake følelsen i deler av ansiktet.

Møtte enke
På pressekonferansen kom også Susan Whitman-Helfgot, som er enken etter mannen som ansiktet stammer fra.

TRAFF ENKEN: Susan Whitman-Helfgots mann Joseph er donoren som gjorde det mulig for James Maki å få et nytt ansikt. Foto: AP/SCANPIX
TRAFF ENKEN: Susan Whitman-Helfgots mann Joseph er donoren som gjorde det mulig for James Maki å få et nytt ansikt. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Jeg er glad for at noen andre kan få sjansen til å leve. Det er en oppreisning når man har vært gjennom en slik tragedie, sa hun.

Fra før av har det blitt utført ansiktstransplantasjoner i blant annet Frankrike og Kina. Mens franske Isabelle Dinoire fikk sitt eget ansikt ødelagt av en hund,  ble en kinesisk pasient, Li Guoxing , sterkt vansiret av en bjørn.

I desember i fjor ble den første pasienten operert i USA

Maki har også fått møte Isabelle Dinoire, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Det ser ut til at det går veldig bra med henne, og det gjorde meg glad, sier han.


FØR: Maki hadde et stort hull i ansiktet etter en ulykke på et jernbanespor. Foto: AP/SCANPIX
FØR: Maki hadde et stort hull i ansiktet etter en ulykke på et jernbanespor. Foto: AP/SCANPIX Vis mer