James (98) ble født på ny da han lærte seg å lese

Gråtkvalt oppfordrer han dagens unge til å mestre lesekunsten tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): James Arruda Henry er bare noen dager unna å runde 99 år. Bursdagsforberedelsene har han brukt på å minne oss alle på hvor viktig det er å kunne skrive og lese.

Henry mestret ikke denne kunsten før han var godt ut i 90-åra. Først for et par år siden kunne han for første gang skrive sitt eget navn.

- Det sier jeg dere: Det føltes som om jeg ble født igjen. Jeg er takker Gud for det, for jeg har alltid hatt lyst til å lære meg å lese, men aldri muligheten, sier han.

Gråtkvalt Ikke bare har han lært seg å skrive og å lese. Han har også skreet en bok. «In a fishermans language» heter boka, som beskriver Henrys begynnelse i Portugal, livet i Rhoda Island, ungdomstida som bokser og som tittelen røper: Eventyrene en fisker får med seg fra sjøen.

- Jeg er så stolt over det jeg har gjort. Jeg hadde aldri trodd at denne boka... Den er så liten, men likevel så stor. Og jeg får brev fra folk i alle land som skriver til meg. Posten fra fansen gjør at jeg får tårer i øynene, sier Henry.

- Jeg gråter hele tiden. Mange av brevene vil jeg ikke lese en gang, fordi jeg bare begynner å gråte, sier Henry og får tårer i øynene igjen.

Inspirert av barnebarnet Historien om fiskeren som aldri lærte seg å lese, rører amerikanerne. Tiden før 99-årsdagen bruker Henry på å fortelle barn hvor viktig noe så enkelt som å lese faktisk er.

Inspirasjonen fikk han faktisk fra en bok. Barnebarnet leste et utdrag fra boka «Life is So Good», skrevet av George Dawson.

- Jeg sa at hvis han kan gjøre det, så kan jeg gjøre det. Da begynte jeg å lære, sier Henry.