James Bond-vulkan har utbrudd

Shinmoedake spyr røyk og aske opptil 3000 meter til værs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Området rundt Shinmoedake-vulkanen på den japanske øya Kyushu er forbudt for sivile etter at den i går begynte å spy ut røyk og aske som ifølge CNN blir kastet opptil 3000 meter opp i lufta.

Shinmoedake spilte en vesentlig rolle i James Bond-filmen «You Only Live Twice» (1967) - på norsk kalt «James Bond i Japan»; Bonds erkerival Blofeld hadde bygd en utskytingsrampe for romskip i krateret, som til slutt ble invadert av ninjaer og rasert.

Hevet beredskap Selv om den håndfullen innbyggere som med en gang ble evakuert, fikk returnere til sine hjem, har myndighetene hevet beredskapsnivået til 3 (av 5).

Ifølge det japanske meteorologiske instituttets forskere er det ikke fare for nærliggende byer, men de varsler at de vil følge utviklingen nøye, melder ABC News.

Aske i skinnegangen Luftrommet over utbruddet er åpent, men en del togavganger er blitt kansellert på grunn av aske i skinnegangen. Samtidig er flere veier blitt stengt på grunn av dårlig sikt.

Vulkanutbrudd er vanlige i Japan; for tida er rundt 100 vulkaner aktive i øylandet. Shinmoedake er en av til sammen 20 vulkaner i fjellet Kirishima, og ukas utbrudd er det kraftigste i fjellet siden 1959.

SPEKTAKULÆRT: En mann foreviger utbruddet fra den nærliggende byen Takaharu. Foto: KYODO/REUTERS/SCANIX
SPEKTAKULÆRT: En mann foreviger utbruddet fra den nærliggende byen Takaharu. Foto: KYODO/REUTERS/SCANIX Vis mer