James Bond-vulkanen blåste ut vinduer 8 km unna

Utbruddet fra Shinmoedake tiltar i styrke.

FULL AV LAVA: Oppe i krateret på Shinmoedake-vulkanen samler det seg nå opp store lavamasser. Frykten er at lavaen skal renne over kanten og spre ødeleggelse rundt vulkanen. Foto: DET JAPANSKE METEOROLOGISKE INSTITUTTET/AFP/SCANPIX
FULL AV LAVA: Oppe i krateret på Shinmoedake-vulkanen samler det seg nå opp store lavamasser. Frykten er at lavaen skal renne over kanten og spre ødeleggelse rundt vulkanen. Foto: DET JAPANSKE METEOROLOGISKE INSTITUTTET/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha spydd ut røyk, stein og aske i ei ukes tid har Shinmoedake-vulkanen sør i Japan hevet aktivitetsnivået enda et hakk: I går eksploderte vulkanen og knuste vindusruter opptil 8 kilometer unna, skriver AP.

Samtidig ble vulkanske steiner slynget kilometervis av gårde, og traff veier og trær.

Så langt er ingen alvorlig skadd i utbruddet på den sørlige øya Kyushu, men det japanske meteorologiske instituttet har nå utvidet den forbudte sonen rundt vulkankrateret til en radius på 4 kilometer.

Samtidig er det utstedt et frivillig evakueringsvarsel til 1100 innbyggere i nærheten. Flytrafikken til og fra den nærliggende byen Miyazaki er sterkt begrenset, og togtrafikken er lammet.

Den største dramatikken nå knytter seg til om lavamassen som er i ferd med å samle seg opp i krateret, vil bli tilstrekkelig stor til å flomme over kanten.

Japan, som ligger langs den såkalte ildringen i stillehavsområdet, har rundt 100 aktive vulkaner. Shinmoedake huskes for sin rolle i James Bond-filmen «You Only Live Twice» (no. «James Bond i Japan»).

TRUENDE: En sky av røyk stiger til værs, godt synlig for innbyggere i nærheten. Foto: JIJI/AFP/SCANPIX
TRUENDE: En sky av røyk stiger til værs, godt synlig for innbyggere i nærheten. Foto: JIJI/AFP/SCANPIX Vis mer