Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

James Brown: - Jeg vil gi alt!

Hans Høyhet funk-kongen til Norge: STRASBOURG (Dagbladet): - Hils til Norge og si «I'm back! I'm funky! Og jeg elsker menneskeheten. Og tusen takk for «The Funky Moose», sier James Brown, og flekker tenner til både kosedyret, elgen Funkvald, og fotografen. I kveld spiller The Godfather of Soul og The King of Funk i Bergen. Og i morgen er han på plass i Jordal Amfi i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIW GRINDAKER

Det har vært en lang dags ferd mot et kort og eksklusivt møte med James Brown. Drøye to timer og mange viderverdigheter etter at det avtalte intervjuet skulle ha funnet sted, slipper vi til. Da er funk-kongen vennligheten sjøl, og god mot både folk og fe, Dagbladet og utflaggede funk-elger.

Brown og hans mann- og kvinnesterke ensemble, som teller 25 musikere, dansere og kordamer, har gjennomført en lydsjekk som har fått humøret opp. Soul-legenden trives på scenen, hele Browns vesen gjenspeiler nytelsen han føler ved å stå foran publikum.

Elsker scenen

- Riktig oppfattet. Jeg elsker å stå på scenen, elsker å spille for folk. Stemmen min og musikken er det eneste jeg har. Noen utdannelse fikk jeg aldri, og dermed er det stemmen og musikken som har ført meg dit jeg er.

- Og det er ganske langt, særlig for en som pusset sko på gata?

- Akkurat, og plukket bomull. Og var ungdomsforbryter og på ville veier. Derfor synes jeg sjøl at jeg nådde toppen da jeg hadde penger til ordentlig mat, skikkelige sko og til å forsørge familien min, sier Brown alvorlig.

Sørger kona

Nylig ble en vesentlig del av familien hans revet bort.

- Min elskede kone døde fra meg. Jeg savner henne så sårt og så dypt at det er vanskelig å sette ord på det. Da hun gikk bort, var det som en stor del av meg gikk bort med henne. Ja, jeg går ut med andre kvinner, men uansett hvor hyggelig jeg har det, er en stor del av tankene mine hos henne. Og hils til alle i Norge som sendte meg trøstende ord og viste omtanke da min kone døde, sier Brown. Det er nok ei tåre som glitrer i øyekroken.

- Til og med når jeg er på scenen ... Jeg smiler og danser, men sørger og er trist.

Inspirator

- Hvordan føles det å ha vært inspirator for fire generasjoner musikere, fra Rolling Stones og punk/new wave til ræpp-, house- og tekno-miljøet?

- Åh, det er flott å oppleve at man kan inspirere andre. Det takker jeg Gud for og håper jeg får fortsette med dette lenge.

- Apropos fortsette ... Det er presidentvalg i USA til høsten. Hvem tror du vinner?

- Vel, både Bill og Hillary (Clinton) er personlige venner av meg. Akkurat som Al Gore og Bob Dole er det, så jeg håper bare at den heldigste vinner! sier Brown, og røper at den reint politiske interessen hans har dabbet av.

Bare humanist

- Det var på 60-tallet jeg var politisk. Nå er jeg bare humanist. Ønsker at hensynet til menneskeverdet skal settes i høysetet over hele verden. Det ser ikke helt bra ut bestandig, konkluderer James Brown.

I går opptrådte han i hjertet av EU, i dag og i morgen er han i «Utenforlandet».

- Når jeg kommer til Bergen og Oslo, lover jeg å gi alt! 200 prosent. Akkurat slik jeg og folka mine alltid gjør, sier Brown, skotter bort på elgen Funkvald og gliser bredt. - Min lille, norske venn!