James filmet kannibaler og krigen som ikke fantes

Dokumenterte borgerkrig i Liberia med leiesoldat som livvakt. Så ville president Charles Taylor se ham død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ved overgangen til 2000-tallet herjet borgerkrig i flere land i Afrika. I Liberia var Charles Taylor president, samtidig som han trakk i trådene ved å utstyre opprørere i borgerkrigen i nabolandet Sierra Leone.

Journalist James Brabazon bestemte seg for å undersøke Taylors eget land. Brabazon var to ganger i Liberia - den siste gangen med den nå legendariske krigsfotografen Tim Hetherington, som mistet livet på jobb i Libya tidligere i år.

- Jeg begynte å researche, og fant ingen dekning av denne krigen i det hele tatt. Det var ingen pålitelige rapporter. Kommentatorer i de store avisene betvilte at det var en krig. Folk trodde derimot at Charles Taylor fabrikkerte en krig, sier Brabazon til Dagbladet.

Han er nå aktuell med boka Min venn leiesoldaten, som gis ut på Aschehoug i Norge.

USA-kontakt Sammen filmet Brabazon og Hetherington grove overgrep, trolige krigsforbrytelser, og dokumenterte for verden opprørsstyrken LURD, og deres rolle i en krig som for en stor del var styrt av Charles Taylors propagandaapparat.

Det hele startet da Brabazon møtte leiesoldaten Cobus Claassens i Sierra Leone i 2001. Ansatt i det sørafrikanske leiesoldatselskapet Executive Outcomes hadde Claassens slåss i borgerkrigen Sierra Leone.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer