James Foley var kidnappet i over 600 dager før han ble halshogget. Hylles av familie og venner

- Han reddet livet mitt to ganger før jeg hadde kjent ham en måned.

DREPT: En video sluppet av Den islamske stat (IS) i går skal vise halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley. FBI sier i dag at de tror videoen er ekte. Foley hylles som et stort medmenneske av venner, familie og kolleger.
  AFP PHOTO / NICOLE TUNG
DREPT: En video sluppet av Den islamske stat (IS) i går skal vise halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley. FBI sier i dag at de tror videoen er ekte. Foley hylles som et stort medmenneske av venner, familie og kolleger. AFP PHOTO / NICOLE TUNGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom den rystende videoen der den amerikanske journalisten James Foley skal ha blitt halshogget og drept av terrororganisasjonen IS.

Han ble kidnappet av en organisert gjeng etter han kom ut av en internettkafé i byen Binesh i Syria 22. november 2012, ifølge FBIs etterlysning.

Foley har trolig sittet i fangenskap siden i mer enn 600 døgn siden novemberdagen i 2012. Frilansjournalisten blir nå hyllet av familie og venner.

- Stolte På familiens minnegruppe på Facebook, «Free James Foley», skrev hans mor Diane Foley et rørende innlegg i timene etter vidoen kom til overflaten.

«Vi har aldri vært mer stolte av vår sønn Jim. Han viet livet sitt til å forsøke å vise verden lidelsene til det syriske folk» skriver moren.

Videoen viser også den kidnappede frilansjournalisten Steven Sotloff som ble kidnappet i nærheten av grensa mellom Syria og Tyrkia i august 2013. Terroristene i videoen sier han vil være neste offer hvis USA ikke stopper bombeangrepene mot IS.

«Vi ber kidnapperne om å spare livene til de andre kidnappede. De er like uskyldige som Jim, og har ikke noe kontroll over amerikanske myndigheters politikk i Irak, Syria eller noen andre steder i verden» skriver moren.

«Vi takker Jim for all glede han ga oss. Han var en ekstraordinær god sønn, bror, jorunalist og menneske. Vennligst respekter vårt privatliv de nærmeste dagene mens vi sørger over Jim og hyller hans liv».

- Han reddet livet mitt Den 40 år gamle journalisten fra byen Rochester i New Hampshire var lærer flere steder i USA før han byttet yrke til journalist på midten av 2000-tallet.

Hans amerikanske journalistkollega, Clare Gillis, skrev i fjor en hyllest til Foley da han trolig enda var i live og var kidnappet.

Han forteller om da han kom til byen Benghazi i Livya i 2011 og møtte Foley.

- Jeg hadde aldri vært i en krigssone. Jim hadde årevis av erfaring og fortalte meg når jeg skulle dukke og løpe. Hadde han noe å spise, tilbør han meg halvparten. Hadden han en sigarett til overs, delte han den med alle, skriver hun.

I innlegget med tittelen «My Friend James Foley» skriver hun at journalisten reddet livet hennes to ganger i løpet av en måned.

- Han reddet livet mitt to ganger før jeg i det hele tatt hadde rukket å kjenne ham en måned, skriver hun.

STARTET SOM LÆRER: James Foley startet som lærer før han gikk over i journalisyrket på midten av 2000-tallet. Foto: (AP Photo/Steven Senne, File) / TT / kod 436
STARTET SOM LÆRER: James Foley startet som lærer før han gikk over i journalisyrket på midten av 2000-tallet. Foto: (AP Photo/Steven Senne, File) / TT / kod 436 Vis mer

- Han ser det gode i alle mennesker og alle ting. Han er en topp motivator, skriver hun.

- Det var fantastisk hvor mye han elsket sine venner, og hvor mye glede han fikk av å hjelpe dem, skriver redaktør i nyhetsnettsteder Vox, Max Fisher, på Twitter.

Ifølge Committee to Protect Journalists er rundt 20 journalister savnet i Syria.

Kidnappet før Kidnappingen i 2012 var ikke første gang han ble tatt til fange i en krigssone.

I 2011 ble han tatt av styrker fra Kadhafi-regimet i Libya. Etter at han ble løslatt, fortalte han om opplevelsen i et intervju med CBS.

- Vi var ute for å se hva som skjedde ved fronten. Det er viktig i denne type krig å se om det opprørene sier er sant, sa Foley.
 
Den sørafrikanske journalisten Anton Hammerl ble skutt, og trolig drept under angrepet. Foley lå på bakken etter angrepet.

- Jeg hoppet opp og prøvde å si at vi var journalister. Da så jeg at Anton var skutt. Jeg ble slått med en geværkolbe, og dratt inn i en bil, sier han.

Foley satt da 44 dager i fangenskap.

- Jeg vil angre på den dagen resten av livet mitt. Jeg vil alltid analysere det som skjedde med Anton, sa han i et intervju med AP i 2011.