Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

James har levd 16 år i taushet. Så sier han «hei, mamma»

Da foreldrene nesten hadde mistet håpet, stilte lokalsamfunnet opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har ventet i 16 år på å høre sønnen min si: Hei, mamma, sier Gina Walker.

Hun er moren til James Walker (16) som lider av den sjeldne sykdommen Lennox-Gastaut-syndromet, som er en form for epilepsi. Det finnes ingen kur for sykdommen. 

- Frustrert Det har fram til nå vært umulig for James å kommunisere med familie og venner selv om han kan se, høre og tenke som alle andre. 

- Vi opplever ofte at James blir frustrert og vil kommunisere med oss, sier Iain Walker, James' far, til Hull Daily Mail

Da foreldrene nesten hadde gitt opp håpet om å høre sønnen snakke, fikk skolen teste en datamaskin som følger øyebevegelser. 

Maskinen gjør det mulig for James å kommunisere, som du kan se i videoen øverst i saken.

Snakket for første gang Det gikk ikke lang tid før han kunne si «hei» til sin egen mor ved hjelp av maskinen, som produseres av Tobii Dynavox.

- Nå har han mulighet til å si ifra om han ikke liker noe, og å fortelle at han er glad i oss, sier moren i videoen.

Da foreldrene så hvor nyttig denne maskinen var for sønnen, startet de en donasjonsside på Facebook, der folk kunne bidra til at de kunne kjøpe denne maskinen til James.

Lys framtid Familien fikk oppmerksomhet i lokale medier, som førte til et stort engasjement i lokalmiljøet i Hull, utenfor Leeds i Storbritannia. 

Og det tok ikke lag tid før de hadde fått inn nok penger. 

- Med denne maskinen kan vi se en framtid der James kan fortelle oss hva han ønsker, noe som aldri har vært mulig tidligere. Mulighetene er uendelige, sier han til lokalavisa. 

Hele Norges coronakart