James lurte nynazister. Nå er han leder for gruppen deres

Slik ble den svarte aktivisten James Stern den nye lederen for den nynazistiske organisasjonen, National Socialist Movement.

LEDER: James Stern er den nye lederen for en av de største nynazistiske grupperingene i USA, National Socialist Movement. Foto: AP / NTB scanpix
LEDER: James Stern er den nye lederen for en av de største nynazistiske grupperingene i USA, National Socialist Movement. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag sprakk nyheten om at en av de eldste nynazistiske organisasjonene i USA, National Socialist Movement, har fått en ny leder, nemlig en mann ved navn James Stern.

Så langt framstår dette svært lite oppsiktsvekkende. Det er bare det at James Stern er svart, og han anklages nå av NSMs forrige leder, Jeff Schoep, for å ha lurt til seg makta.

For å finne ut hvordan en svart mann kunne ta over lederskapet for en av de eldste og største nynazistiske organisasjonene i USA, må vi ni år tilbake i tid.

Møtte KKK-leder i fengsel

James Stern har et rulleblad, og har sonet en fengselsstraff for postsvindel. I fengselet stiftet han bekjentskap Edgar Ray Killen, en baptistpastor og lokal leder for Ku Klux Klan i Neshoba County i Mississippi, skriver Washington Post.

Fra oktober 2010 til november 2011 delte de to mennene celle i et fengsel i Mississippi. Killen ble i 2006 dømt for å rekruttert mobben som i 1967 drepte tre borgerrettsaktivister.

På tross av at de to mennene neppe hadde drukket kaffe sammen på utsida av fengselet, og på tross av at Killen jevnlig omtalte Stern i rasistiske ordelag, så utviklet det seg en relasjon mellom de to mennene.

Det førte til at Killen ga Stern alle fullmakter til å forvalte hans livshistorie og eiendommer.

I 2011 ble Stern prøveløslatt, og fem år seinere brukte han sine juridiske fullmakter til å legge ned KKK-organisasjonen Killen en gang ledet.

NSM: NSMs tidligere leder Jeff Schoep (i dress) vil ikke svare på hvordan den svarte aktivisten James Hart Stern nå ser ut til å ha tatt over ledelsen av den nynazistiske gruppen. Arkivfoto: Thomas R. Cordova / The Orange County Register / AP / NTB scanpix
NSM: NSMs tidligere leder Jeff Schoep (i dress) vil ikke svare på hvordan den svarte aktivisten James Hart Stern nå ser ut til å ha tatt over ledelsen av den nynazistiske gruppen. Arkivfoto: Thomas R. Cordova / The Orange County Register / AP / NTB scanpix Vis mer

Ble kjent med nynazist-leder

I tiden som hadde gått fra han ble løslatt fra fengsel, og til han la ned KKK-organisasjonen, hadde Stern gjort et annet nytt bekjentskap. For i 2014 tok Jeff Schoep, lederen av NSM kontakt med Stern. Han hadde noen spørsmål om Sterns relasjon til Killen.

Selv om de to mennene var hverandres rake motsetning i omtrent alle spørsmål, utviklet det seg et, ifølge Stern, merkelig forhold dem imellom.

De nærmet seg ikke hverandre politisk, men de diskuterte like fullt en rekke temaer, som blant annet holocaust, Schoeps idealer, og framtida til NSM.

Sterns mål var hele tiden å få Schoep til å endre mening.

- Fra dag én sa jeg til ham: «Jeg er ikke enig med deg, jeg liker deg ikke». Jeg snakket med ham fordi jeg håpet jeg kunne forandre ham, sier Stern.

Stern nådde aldri gjennom, Schoep endret ikke mening, men i 2017 skulle det likevel skje noe som skulle vise seg å danne grunnlaget for det nylige lederskiftet i NSM.

Da ble 32 år gamle Heather Heyer drept da en bil kjørte inn i en folkemengde under en demonstrasjon i Charlottesville.

Heyer var én av mange hundre som demonstrerte mot nynazister og hvite nasjonalister som demonstrerte i byen. Blant demonstrantene var NSM.

«Rystet» av søksmål

Dette har ført til at grupperingen i ettertid har blitt saksøkt av en av motdemonstrantene. Ifølge Stern kontaktet derfor Schoep ham igjen i begynnelsen av 2019, for å få juridiske råd i anledning søksmålet.

Schoep skal ha vært «rystet» og snakket om at han ville gjøre endringer.

- Jeg håpet han snakket om ideologien sin, sier Stern.

Den gang ei, men Schoep ønsket å bryte båndene til den nynazistiske organisasjonen og starte en ny en, fordi han følte at han ikke ble verdsatt av gruppas medlemmer.

Og det er her Stern ser sitt snitt til å få Schoep med på det utrolige lederskiftet. Han oppmuntret Schoep til å overlate ledelsen av organisasjonen til ham, sånn at han selv kunne få en ny start.

Schoep gikk med på tilbudet, ifølge Stern.

- Han visste at medlemmene i organisasjonen var de løseste kanonene og de mest sårbare de noen gang hadde hatt. Han innså at noen kom til å gjøre noe galt og at han ville bli holdt ansvarlig, sier Stern.

NASJONALISTENE: Vice News dokumenterte nasjonalistenes demonstrasjon, dagen før en bil pløyde inn i motdemonstrantenes folkemengde. Video: CNN / Vice News Vis mer

- Jeg ble bedratt

I midten av januar sendte Schoep inn papirene som overførte makta over organisasjonen til Stern, som per dags dato står som organisasjonens rettmessige leder.

En som ikke er veldig fornøyd med utviklingen er nettopp Schoep. I en lengre uttalelse til sine følgere fredag, skriver Schoep at han ble «bedratt» av Stern, som «overbeviste meg om at jeg for å beskytte oss fra det pågående søksmålet burde overføre lederskapet i NSM til ham».

Schoep skriver videre at det er tid for «friskt blod» i lederskapet, og at han offisielt har gitt seg som «kommandør». Burt Colucci, stabssjef i NSM, skal, ifølge uttalelsen, ta over som leder.

Akkurat hvordan NSM skal klare å beholde sin infrastruktur når det er Stern som juridisk sett leder organisasjonen, er noe uvisst. Schoep antyder at han kommer til å ta Stern for retten.

- Han har det papiret, men han er absolutt ikke anerkjent som lederen for NSM, sier Schoep til nyhetsbyrået AP.

Han forteller at han lot Stern få kontroll over NSM fordi Stern hadde antydet at dersom han gjorde det, så ville det bli umulig for personene som har saksøkt organisasjonen å få gjennomslag for søksmålene sine.

På mange måter kan man si at det motsatte har skjedd, for torsdag tok Stern, på vegne av NSM, på seg ansvar for handlingene som er omtalt i søksmålet.

- NSM har besluttet å erklære seg ansvarlig for alle handlingene som er nevnt i søksmålet mot gruppen, skriver Stern.

Og selv om Schoep nå har forsøkt å distansere seg fra søksmålet, så er han nevnt ved navn som en av de saksøkte.

- Det er ikke bra for ham, og det burde ikke være bra for ham. Når du bruker 25 år på å terrorisere folk, så kan du ikke bare endre hvem du er over natta. Det virker ikke sånn, sier Stern, ifølge NDTV.

Stern sier at han ønsker å kontrollere og «kastrere» gruppa, heller enn å oppløse gruppa. Stern frykter at det hadde ført til at gruppa hadde gjenoppstått.

Intern strid

Det skal den siste tiden har vært intern strid i NSM om veien videre. Matthew Heimbach, en ledende hvit nasjonalist som var en del av gruppas ledelse i en kort periode i 2018, anslår at gruppen har rundt 40 aktive, betalende medlemmer, men de har samlet langt flere enn det til møter og demonstrasjoner, skriver NTB.

Tidligere har gruppas medlemmer jevnlig stilt opp i naziuniformer ved ulike demonstrasjoner.

I et forsøk på å appellere til en ny generasjon rasister og antisemitter har Schoep forsøkt å dreie gruppen vekk fra tidligere tiders bruk av nazisymboler. Nylig ble hakekorset fjernet fra NSMs logo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer