Jamie (19) overlevde tolv dager på frø og gress i den australske villmarka

- Jeg skal gi ham et realt spark i ræva, sier faren etter leteaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den engelske ryggsekkturisten Jamie Neale (19) kom i dag morges til rette etter tolv dager i regn, tjukk tåke og null grader i den australske villmarka, melder Times Online.

Tenåringen gikk seg vill da han var på fjelltur i Blue Mountains nord for Sydney, og siden han ikke hadde med seg telt, mat eller annet overlevingsutstyr måtte han livnære seg på frø og gress, og sove under trestammer.

Da han i dag morges tilfeldigvis møtte på to andre turgåere rundt ti kilometer fra stedet han gikk seg vill, hadde letemannskapet omtrent gitt opp å finne unggutten.

- Det er helt utrolig at han overlevde så lenge der ute, særlig når man tenker på hvor dårlig utstyrt han var, sier politimann Ian Colless til avisa.

- Gi opp, han er død
Faren, Richard Cass, dro til Australia for å hjelpe redningsmannskapet å finne sønnen.

Han hadde selv lagt inn årene og hadde gitt mora beskjed om å «gi opp, han er død».

Cass var på flyplassen for å dra tilbake til England da han fikk meldingen om at sønnen var kommet til rette.

- Jeg ropte «gutten min er funnet» av lykke, sier Cass til The Times.

Etter å ha besøkt sønnen på sykehus i Katoomba, hvor han får behandling for uttørking og utmattelse, forteller Cass at Neale ser tynn og sykelig ut etter hendelsen.

FØR FJELLTUREN: 19 år gamle Jamie Neale poserer med en koala. Foto: AFP PHOTO / HO / NSW POLICE
FØR FJELLTUREN: 19 år gamle Jamie Neale poserer med en koala. Foto: AFP PHOTO / HO / NSW POLICE Vis mer

Fikk ikke kontakt med redningshelikoptre
Faren forteller at det var psykisk vanskelig for unggutten å se redningshelikoptre fly over den tette skogen, men ikke klare å fange oppmerksomheten deres.

- Han begynte å miste håpet. Hver gang han så et helikopter vinket og ropte han, men ingen ting skjedde. Han trodde han skulle dø, sier Cass til avisa.

- Han gikk opp på klippene for å se hvor han skulle fortsette å gå, men da han kom ned i skogen igjen visste han ikke hvor han var.

Neale dro fra ungdomsherberget han bodde på 3. juli for å gå lett dagstur i det populære nasjonalparkområdet. Han hadde med seg en flaske vann og to rundstykker, men glemte mobiltelefonen på herberget.

- Han er den eneste ungdommen i verden som kan finne på å legge ut på en tur på over en mil uten mobiltelefon, sier Cass til Sky News.

Skal gi ham et spark i ræva
Lykken over at Neale er kommet til rette er blandet med sinne for Cass. Han er irritert over det familien har måttet gå gjennom, og feilene sønnen har gjort.

- Jeg kan ikke si at jeg vil drepe ham, det vil ødelegge hele poenget med å finne ham, sier Cass til Times Online.

- Jeg skal gi ham et realt spark i ræva. Millioner av kroner er blitt brukt på redningsaksjonen, folk har brukt timevis på å lete etter ham, bare fordi han la ut på tur uten mobiltelefon.

Blue Mountains-området er et av Australias farligste. Skogen har høye trær som kan bli 50 meter, området er fullt av klipper, og 760 meter dype juv kløfter seg gjennom terrenget.

Tre av redningsarbeiderne som lette etter Neale måtte selv fraktes fra området i luftambulanse etter å ha brukket bein.

OVERLYKKELIG: Jamies mor Jean Neale sier til Times Online at sønnen var svært emosjonell da hun pratet med ham på telefon etter at han kom til rette i dag morges. Foto: AP Photo
OVERLYKKELIG: Jamies mor Jean Neale sier til Times Online at sønnen var svært emosjonell da hun pratet med ham på telefon etter at han kom til rette i dag morges. Foto: AP Photo Vis mer