Jamie kriger med et smil et smil

NATOs ansikt framfor noe i krigen mot Milosevic, mannen med cockney-dialekten, Jamie Shea fra London, var først i går tilbake i NATO-hovedkvarteret her i Brussel etter bursdagsfesten i Washington. Ifølge alle rapporter bar feiringen mer preg av midtlivskrise enn av jubileum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): I et vårlig idyllisk Brussel hvor folk nyter sine forfriskninger på tettpakkede fortauskafeer, fjernt fra Balkans grusomheter, har uoppslitelige Shea gjenopptatt TV-krigens gutterom-liknende video-visninger.

Men Shea har etter hvert lite nytt å fortelle. I en svulstig agitatorisk språkdrakt som står i pussig kontrast til hans folkelige uttale, gjentar han sine stadige forsikringer om at NATO vil vinne til slutt.

Etter hvert er det likevel kommet et mer og mer anstrengt drag over det bisarre, henrykte ansiktet Shea opptrådte med i krigens første dager. Og selv ikke de mest USA-vennlige medier omtaler krigen som vellykket. Ja, det finnes vel knapt noen kommentatorer i den vestlige presse overhodet som deler Sheas entusiastiske beskrivelse av ødeleggelsene i Jugoslavia.

Folkelig

Men man skal ikke la seg forlede til å tro at det er en krigshisser av det enklere slaget NATO har satt til å formidle krigens gang. Flere av hans mer pompøse landsmenn har gått i den fella.

Som del av sine tidligere plikter ved NATO-hovedkvarteret, ga Shea orienteringer og omvisninger for VIP-gjester. Etter at han hadde utført et slikt oppdrag for en gruppe general-hustruer, fikk den britiske NATO-delegasjonen et brev fra de samme fruer. De klaget over at deres cicerones folkelige språkform ikke var særlig passende for en mann i en så viktig og synlig posisjon.

Fem språk

Jamie Shea har doktorgrad i historie og er en anerkjent kapasitet på internasjonale forhold og sikkerhetspolitikk, og behersker fem språk.

Derfor er nok ikke NATO bekymret over at han skal stille organisasjonen i et dårlig lys. For i motsetning til de langt stivere og mer tilknappede generalene som har vekslet på å stå ved hans side på de daglige pressebrifingene i NATO-hovedkvarteret er Shea en ekte såkalt spin-doctor.

Fordelaktig lys

Vi har ikke noe godt norsk ord å oversette begrepet til, men medie-regissør dekker vel meningsinnholdet. Dette er menneskene som tilrettelegger begivenhetene for mediene slik at de framstår i et for oppdragsgiveren mest mulig fordelaktig lys. De er ofte kunnskapsrike, og de har evnen til også selv å stå på podiet og spinne sine formuleringer til et troverdig budskap, gjerne ved stadig å finne nye måter å si de samme tingene på.

Viktig rolle

Krigen i Kosovo har i tillegg til mye annet vist at vi lever i en kultur hvor podium-mennesker som Shea - talsmenn og -kvinner - er nesten like viktige for moderne krigføring som politikerne som skaper dem og generalene som planlegger og gjennomfører dem. Og hva mer er: Jo mindre nyheter de har å fortelle, jo oftere ser vi dem. I disse dagene er det langt mellom nyhetene fra Sheas podium i påvente av det alle spør om: Når begynner bakkekrigen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer