- Jamie Oliver can go home

London møter Finnmarksvidda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norske medier mottar daglig videobilder fra alle kanter av verden. Men hvordan ser det ut når verden rapporterer fra Norge?

Videofilen «Norway_Reindeers» fra det britiske nyhetsbyrået Reuters gjorde oss nysgjerrige.

I videoen får vi bli med reindriftssamen Nils Peder Gaup på isfiske. Iført samedrakt freser han over vidda på snøscooter sammen med sønnen Issat. Han skjærer hull i isen og slenger den røde fangsten rett i stekepannen over primusen.

- Jamie Oliver can go home, sier Gaup, med en hjertelig latter.

Vi får også bli med hjem til Karen Anna Gaup, kjent for sine håndverkskunster. Karen Anna lager klær av reinsdyrskinn. Men en samekvinnes plass er ikke alltid i hjemmet, kan journalisten fortelle. For Karen Anna har drevet reinflokken til sommerbeitet langs kysten siden lenge før snøscooternes tid.

Reinsdyrene i fare

De eksotiske bildene fra Kautokeino er distribuert til hele verden. Kautokeino beskrives som en landsby med mer enn tusen innbyggere (I 2006 var folketallet i kommunen 2998 personer), hvor snøen lett blir over en meter dyp og hvor vintertemperaturene gjerne synker til 30 minusgrader i flere uker i strekk. Men den største populasjonen er reinsdyrene, skriver Reuters. Og reinsdyrene er i fare.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer