Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jamie Oliver endrer skolematen

Mindre junk food og mer grønt til engelske elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjendiskokken Jamie Oliver startet kampanjen «Feed me better» for å forandre det usunne kostholdet på skolene i England. Frityrstekt mat, pizza, hamburgere, pølser og pommes frites har vært dagligkost for barna. Og brus og godteri har vært i automater på de fleste skoler.

Mer enn 271.000 mennesker skrev under på Olivers krav til statminister Tony Blair om endring i skolematen. Oliver leverte lista til Blair i mars i fjor.

Mindre junk, mer grønt

Nå har Oliver fått gjennomslag for ny tankegang på skolekjøkkene. Sjokolade, pommes frites, brus og kjøtt av dårlig kvalitet blir nå forbudt i skolematen.

- Vi har gitt ut retningslinjer som forbyr måltider med mye salt og fett. Dette vil forandre mange tiår med forsømmelse, sier utdanningsminister Alan Johnson til BBC.

Fra september skal elevene få minimum to porsjoner med frukt og grønt til hvert måltid og frityrstekt mat skal bare serveres to ganger i uka. Noe som er en voldom framgang i britisk skole.

- Sunt kosthold skal bli standarden i hver eneste skole. Helsa til de unge kan vi ikke sjanse med, sier Johnson.

Trenger mer penger

TOPPMØTE: Jamie Oliver på besøk hos statsminister Tony Blair. Kokken hadde med seg mer enn 271.000 underskrifter som krevde bedre skolemat. Foto: Scanpix
TOPPMØTE: Jamie Oliver på besøk hos statsminister Tony Blair. Kokken hadde med seg mer enn 271.000 underskrifter som krevde bedre skolemat. Foto: Scanpix Vis mer

Jamie Olivers kampanje førte til at regjeringen lovte over tre milliarder kroner til å forbedre skolematen. I dag er det flere skoler som ikke bruker mer enn 5-6 kroner per barn per måltid.

- Mange lunsjkokker får ikke mer penger til å lage lunsj enn det en pose potetgull koster. De må få mer penger slik at lunsjen blir et næringsrikt måltid som dekker alle behovene barna har. Det vil hjelpe helsen deres, gi bedre konsentrasjon og bedre muligheter for å lykkes på skolen og i livet, skriver Oliver på sin hjemmeside.

De siste årene har antall overvektige barn mellom to og femten år steget til rundt 30 prosent i England. Dårlig kosthold regnes som årsaken til rundt en tredjedel av krefttilfellene og hjertesykdommene hos engelske pasienter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling