Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jamrende generaler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forsvarsbudsjettet er i inneværende år på 23,9 milliarder kroner. Nå stunder det til nytt budsjett samtidig som vi har byttet forsvarssjef. Avtroppende forsvarssjef for de dårlige tidene, general Arne Solli, fyrte av en bredside i Aftenposten den dagen han gikk. Det var jammer på høyt nivå. I går kveld erklærte Luftforsvaret seg teknisk konkurs i «Brennpunkt» på NRK.
  • Om offiserene ikke lenger ser seg råd til å gripe til våpen, er de blitt ganske penne- og taleføre. De har lært av politi, leger, lærere og sine amerikanske offiserskolleger hvordan elendighetsbeskrivelser skal føres fram slik at de utløser størst mulig bevilgninger.
  • Skal vi ta general Solli og hans klagekor på fullt alvor, betyr det at for 23,9 milliarder kroner får vi ca 45 kampføre soldater på bakken, ett jagerfly i lufta og en halv MTB pluss en livbåt på vannet. Ubåter og fregatter får ligge ved kai og ta seg fryktinngytende ut. Hører vi Jan Petersen foreslå at driften av Forsvaret bør settes bort til private slik at markedet kan holde ledelsen i øra og sikre at eierne får mer smell igjen for gryna?
  • Mens de norske generalene har klaget, har Norge ligget nær toppen på statistikken over andel av brutto nasjonalprodukt brukt på Forsvaret, og på oversiktene over hvor store forsvarsutgiftene er fordelt på nasjonens innbyggere. Det er i hvert fall et slags mål på hvor lista ligger.
  • Forsvaret har ingen inntektsside og er helt avhengig av at vi som betaler regningen vil fortsette med det. Det er ikke gunstig for betalingsviljen at generalene synes de får altfor lite etter at de har fått 23,9 milliarder.
  • General Sigurd Frisvold som har tatt over etter Solli, starter i jobben med å si at det er mye å glede seg over i Forsvaret, selv om vi har en tendens til å legge vekt på problemer. Det høres lovende ut. Hvis Forsvarets menn og kvinner også tar inn over seg hvor mye penger 23,9 milliarder kroner er av fellesskapets midler, kan behandlingen av spørsmålet om bevilgningene til Forsvaret komme inn i et godt spor.