Jan (20) setter matte-rekord

BERGEN (Dagbladet): Han brukte bare ett år på cand.mag.-graden, og fikk toppkarakter i alle fag. Nå har ett år til gått, og Jan Nordbotten (20) er ferdig med hovedfaget i matematikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det gjelder å være konsentrert, sier han.

Professor Magne Espedal ved Matematisk institutt ved Universitetet i Bergen minnes en tidligere hovedfagsrekord på to år og seks måneder, men den er blitt 40 til 45 år gammel, sier han.

Jan Nordbotten har brukt knappe to år. Vanlig tid er fem år eller mer.

Mandag fikk han karakteren 1,5 på hovedoppgaven og 1,2 og 1,3 i andre fag som fysikk og informatikk.

I går flyttet han inn i sitt nye kontor der han skal jobbe som doktorgradsstipendiat ved Matematisk institutt. Han fylte 20 år i januar.

- Det blir bra å tjene penger som student, sier han.

- Har du regnet ut hvor mye penger du har spart i studielån på å ta eksamener på rekordtid?

- Jeg har funnet ut at jeg har fått mye mindre stipend enn alle andre, ler han. Og legger til at han har lånt rundt 80000 kroner.

Den unge matematikeren, som bruker minst like mye tid på å spille tuba som å studere beregningsvitenskap, er nå klar for å utvikle noe selv. Hovedoppgaven har tittelen «A new preconditioner for iterative phase split routines». I noe klarere tekst betyr det at Jan Nordbotten har skrevet om beregningsmodeller for fordeling av olje og gass under trykk.

Professor Magne Espedal sier at studenten er et godt eksempel på at man ikke må være sær for å bli god i matematikk.

- Han har alle de sosiale instinkter et godt menneske skal ha. Det går fort for seg, men på den annen side er han en skapelig fyr å ha med å gjøre, sier Espedal.

TURBOSTUDENT: Jan Nordbotten er bare 20 år, men er ferdig med hovedoppgaven i beregningsvitenskap. - Jeg må lese strukturert og effektivt, sier tubaisten som allerede har fått jobb som doktorgradsstipendiat.