- KOMMUNEN HAR ANSVARET: - Siden Rana kommune har rotet det slik til, er det de som er ansvarlige, sier Jan Granskogli som her har tatt med Dagbladet ned i den soppangrepne kjelleren i sitt nye småbruk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- KOMMUNEN HAR ANSVARET: - Siden Rana kommune har rotet det slik til, er det de som er ansvarlige, sier Jan Granskogli som her har tatt med Dagbladet ned i den soppangrepne kjelleren i sitt nye småbruk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Jan (48) bor i soppbefengt småbruk - nå krever han erstatning fra kommunen

Krever 300000 kroner av Rana kommune, etter feilslått kjøp av et småbruk sørpå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen i Rana kommune trodde kanskje at de årelange stridighetene med uføretrygdede Jan Granskogli var over, da han i fjor sommer kjøpte et småbruk sørpå med finansiering fra kommunen.

Dessverre viste småbruket seg å ha store soppskader. Nå truer Granskogli med å reise erstatningssak mot kommunen.

- Jeg bor her, men det er grovt helsefarlig, sier han til Dagbladet.

«Sterkt konfliktforhold» I sitt varsel om søksmål skriver Granskoglis advokat og verge, Thor E. Sundsli at det var et «sterkt konfliktforhold» mellom Granskogli og den daværende hjelpevergen som la inn bud på 650000 kroner.

Det står at Granskogli derfor hadde motsatt seg at Haugen skulle ha noe med kjøpet å gjøre.

«Rana kommune v/overformynderiet som Haugens oppdragsgiver anses her for å ha det økonomiske ansvaret for det bud Haugen har inngitt», skriver Sundsli, som reiser et erstatningskrav på inntil 300000 kroner.

- Siden Rana kommune har rotet det slik til, er det de som er ansvarlige, sier Granskogli.

Ikke besvart Mens Sundsli skriver at Haugen bød 200000 kroner over takst uten å klarere det med Granskogli, hevder Haugen at det var Granskogli som ba ham by høyere.

SOPPBEFENGT: Jan Granskogli holder Rana kommune ansvarlig for at han endte opp i dette soppbefengte småbruket sørpå. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SOPPBEFENGT: Jan Granskogli holder Rana kommune ansvarlig for at han endte opp i dette soppbefengte småbruket sørpå. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Konfliktforholdet oppsto vel mer eller mindre så snart Jan ikke fikk det som han ville, sier Haugen til Dagbladet. Han avviser at han ikke gjorde grundige nok undersøkelser, slik det står i brevet fra Sundsli.

- Det er Jan Granskogli selv som har kjøpt småbruket, og han er ikke umyndig, sier kommuneadvokat i Rana Gislaug Øygarden. Hun gjør det klart at kommunen ikke erkjenner noe ansvar for det feilslåtte kjøpet.

Selv om fristen Sundsli har satt nå har gått ut, har kommunen ennå ikke besvart varselet om søksmål.

Øygarden bekrefter at kommunen ville at Haugen skulle være med i kjøpsprosessen, og også dekket utgifter for Haugen.

Besøksforbud Nå fortsetter striden mellom Rana kommune og Jan Granskogli, som i årevis bodde i ei campinghytte finansiert av Nav med opptil 46000 kroner i måneden.

Kommunen har fått Helgeland politidistrikt til å ilegge Granskogli forbud mot å kontakte ansatte ved Servicekontoret i Rana kommune.

- Han har i stedet fått oppgitt en annen person i kommunen som han kan ringe, sier Gislaug Øygarden.

Dette blir Jan Granskogli provosert av å høre. Han sier at det er sosialsjefen han har fått oppgitt som kontaktperson.

- Jeg får jo ikke kontakt med ham, sier Granskogli, som senest i dag forgjeves prøvde å ringe. Granskogli avviser blankt påstander om trusler og trakassering, og har krevd at forbudet mot å kontakte Servicekontoret må oppheves.

DRØM BLE MARERITT: Da Dagbladet møtte Jan Granskogli i denne campinghytta i Hemnes i februar i fjor, drømte han om å kunne flytte til et småbruk. Nå har drømmen blitt et sopp-mareritt. Foto: John Tore Gundersen
DRØM BLE MARERITT: Da Dagbladet møtte Jan Granskogli i denne campinghytta i Hemnes i februar i fjor, drømte han om å kunne flytte til et småbruk. Nå har drømmen blitt et sopp-mareritt. Foto: John Tore Gundersen Vis mer