Jan (74) nektet å flytte seg

Forsvaret skulle ha skyteøvelse på Jan Alstadsæter (74) sitt faste fiskefelt i Andfjorden. Det gikk ikke som planlagt.

STÅR PÅ SITT: Jan Alstadsæter ville ikke flytte seg da Forsvaret tok kontakt over høyttalerne. Han hadde reservert stedet først. Foto: Åse Lid Alstadsæter
STÅR PÅ SITT: Jan Alstadsæter ville ikke flytte seg da Forsvaret tok kontakt over høyttalerne. Han hadde reservert stedet først. Foto: Åse Lid Alstadsæter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rune Andersen, sjefen for Sjøforsvaret, ledet en skyteøvelse i Andfjorden da Jan Alstadsæter (74) ubevisst kjørte den røde og hvite sjarken rett inn i Sjøforsvarets skytesone.

Det som nå var blitt en skytesone, har vært Alstadsæter sitt faste fiskefelt i flere år.

Alstadsæter hadde ikke fått med seg at fiskefeltet hans var blitt reservert til skyteøvelser, og kjørte den lille sjarken med navnet «Friggen» ut i god tro om at det var en vanlig dag på jobb.

«Dette er KNM Storm. Du ligger nå midt i en skyteøvelse», ble det meldt over høyttalerne, ifølge TV 2, som var med på øvelsen.

Over høyttalerne ba Forsvaret fiskebåten om å flytte seg. «Friggen» sto i veien for skytingen, men mannen tok seg god tid til å fullføre jobben.

Nå forteller Alstadsæter til Harstad Tidende hvorfor han ble liggende.

Han hadde tross alt reservert plassen lenge før Forsvaret.

Kveitegarna kunne ikke vente

Like før klokka 12 en lørdags formiddag er vestlendingen Alstadsæter ute til sjøs for å se til kveitegarnet, da Forsvarets beskjed over høyttalerne skal ha fylt bukta.

MELDTE INN: For et par måneder siden meldte Alstadsæter inn at han skulle sette garn i Andfjorden fram til 20.desember Foto: Åse Lid Alstadsæter
MELDTE INN: For et par måneder siden meldte Alstadsæter inn at han skulle sette garn i Andfjorden fram til 20.desember Foto: Åse Lid Alstadsæter Vis mer

- De kom opp på sida av meg med en av disse moderne katamaranene sine og begynte å rope over høyttaleren. Jeg sa at de bare måtte skyte, men at jeg måtte dra kveitegarna først, forteller Jan Alstadsæter til Harstad Tidende.

Dermed lå to skyteklare korvetter og en fregatt på vent.

Å dra kveitegarn for så å sette ut nytt garn er ikke fort gjort, og etter ei tid fikk sjøforsvaret nok. De tok kontakt over høyttalerne igjen.

Han sier til lokalavisa at han til slutt dro østover og at han hørte skytingen kort tid etterpå.

Dagbladet har vært i kontakt med Alstadsæter, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Ivrig fisker

Vestlendingen kommer fra Stavanger, og flyttet til Sandsøy for 50 år siden med sin kone Åse. Han planlegger å holde på til han i hvert fall fyller 80 år.

FRIGGEN: Den røde og hvite båten er nå blitt en kjenning av sjøforsvaret. Foto: Åse Lid Alstadsæter
FRIGGEN: Den røde og hvite båten er nå blitt en kjenning av sjøforsvaret. Foto: Åse Lid Alstadsæter Vis mer

Alstadsæter reagerer på at han ble jaget bort fra en fiskeplass han hadde reservert flere måneder i forveien.

- Når jeg har satt bruket så er jeg nødt til å snu det. Om jeg ikke tar vare på bruket og ikke følger spillereglene kan jeg både få bot og miste kvoten min, sier Alstadsæter til Harstad Tidende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer