Jan (78) fikk 23-kilos isklump gjennom taket

Falt fra himmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Det låt som ei bombe, og jeg hoppet høyt i været, forteller Jan Kenkel (78). Hun sto på kjøkkenet hjemme i Dubuque i Iowa da en svær isklump på 23 kilo kom brasende gjennom hustaket.

Høyt «svusj»

Også andre steder i byen falt isklumper fra himmelen. Jans naboer Karle og Mary Beth Wigginton hørte et høyt «svusj» komme gjennom trærne og oppdaget flere store klumper foran huset.

– Jeg kunne se hvor greinene var brukket, noe som tyder på at klumpene definitivt kom fra himmelen, sier Karle til AP.

Han anslår at isklumpen han fant, var på størrelse med en basketball.

– Den var helt hvit. Bitene jeg plukket opp, hadde veldig glatt overflate.

Sjelden

Myndighetene er ikke sikre på isens opprinnelse. Én teori går ut på at klumpene falt fra et fly, en annen mulighet er at isen ble dannet naturlig høyt oppe i atmosfæren. Begge alternativene inntreffer sjelden.

– SOM EI BOMBE: Jan Kenkel (78) kikker opp gjennom hullet den 23 kilo tunge isklumpen lagde i hustaket hennes (t.v.). Til høyre Jan med isklumpen. Foto: JESSICA REILLY/TELEGRAPH HERALD/AP/SCANPIX
– SOM EI BOMBE: Jan Kenkel (78) kikker opp gjennom hullet den 23 kilo tunge isklumpen lagde i hustaket hennes (t.v.). Til høyre Jan med isklumpen. Foto: JESSICA REILLY/TELEGRAPH HERALD/AP/SCANPIX Vis mer

– Det er veldig sjelden at noe slikt kommer fra et fly, spesielt når det er ren hvit is, på denne årstida, sier Elizabeth Cory, talskvinne for de amerikanske luftfartsmyndighetene, til AP.

Det henter at flytoaletter slipper ut innholdet i stor høyde, med isklumper som resultat. Av og til danner det seg også is på flykroppens kanter, under spesielle atmosfæriske forhold, som ekstrem fuktighet i stor høyde.

Imidlertid må slik fuktighet i et slikt scenario ha kommet fra toppen av sterke tordenskyer, og Dubuque hadde blå himmel på tidspunktet da isen falt.

Megakryometeor

David Travis, professor i geografi og geologi ved Wisconsin-Whitewater-universitetet, sier det er mulig at isen er en såkalt megakryometeor – «som ishagl, men uten tordenstormen».

Travis’ forskerteam har de siste fem åra dokumentert 50 megakryometeortilfeller. I noen tilfeller har isklumpene vært på størrelse med en mikrobølgeovn.

– Det er vanskelig å få noe slikt til å henge i lufta uten en tordenstorm, sier forskeren til AP.

De fleste funnene av megakryometeorer er blitt gjort i kystområder, der atmosfærisk turbulens hjelper til med å holde isen flygende lenge nok til at det kan dannes store klumper.

Travis og kollegene tror fenomenet kan ha forbindelse til global oppvarming; klimaforandringene kan gjøre tropopausen – grenseområdet mellom troposfæren og stratosfæren – kaldere, fuktigere og mer turbulent.

– Men fenomenet forekommer vanligvis ikke om sommeren, sier Travis.