Jan (81) falt ut av vaksinekøen

Jan Torstein Bulling (81) skulle få vaksine, men ble aldri kontaktet. Legekontoret bekrefter svikt i systemet - og utelukker ikke at feilen kan ha rammet flere.

«BRUK MUNNBIND»: Det står det på et skilt utenfor døra til Jan Torstein Bulling , som er i risikogruppa. Foto: Olav Bang Imsgard / Ringsaker Blad
«BRUK MUNNBIND»: Det står det på et skilt utenfor døra til Jan Torstein Bulling , som er i risikogruppa. Foto: Olav Bang Imsgard / Ringsaker Blad Vis mer
Publisert

Jan Torstein Bulling er 81 år og i risikogruppa for å få alvorlig covid-19-sykdom. Han er både hjerteoperert med pacemaker og har gjennomgått en nyretransplantasjon.

Derfor skulle han ha vært vaksinert nå. Men slik ble det ikke.

Allerede 28. januar fikk han et digitalt brev om at han måtte regne med å bli kalt inn for vaksinering på kort varsel. Så ble det stille.

- Jeg syntes det tok lang tid, og personer yngre enn meg hadde fått vaksine. Så tok dattera mi kontakt med legesenteret, og fikk beskjed om at jeg hadde «falt ut» av lista. Jeg trodde ikke det gikk an, sier 81-åringen til Dagbladet.

Det var Ringsaker Blad som omtalte saken først.

Nå er Bulling redd for at flere enn ham kan være rammet.

- Det er ikke bra og er i såfall alvorlig. Det skal jo ikke være mulig at du blir borte fra ei liste. Det er ubegripelig, sier han.

Bekrefter feil

Fastlege og daglig leder ved Brumunddal legesenter, Tommy Andreassen, bekrefter at det har skjedd en feil. Det er ikke avdekket feil som dette tidligere.

Han forklarer at pasienten har falt ut av Helfos lister - som legesenteret benytter. Alle fastlegekontorene importerer elektronisk fastlegelister fra Helfo.

FØRSTEMANN: Svein Andersen (67) får første vaksine i Norge på Ellingsrudhjemmet. Video: NRK Vis mer

For å lage lister til prioritering av vaksiner, brukes det en egen programvare som identifiserer de forskjellige prioriteringsgruppene fra FHI.

- Det fordrer at vi har gode journaldata og at listene fra Helfo stemmer på personalia. Vi sjekker manuelt også. Det vi fant i dette tilfellet, var at pasienten ikke står oppført på listene vi importerer fra Helfo tilhørende sin fastlege. Da vi sjekker manuelt i kjernejournalen finner vi at han er oppført.

Kan gjelde flere

Nå har Andreassen sendt en melding til Helfo om dette. Han vet ikke om dette kan gjelde flere.

- Utfordringen er at vi ikke vet, det vi ikke vet. Potensielt kan dette gjelde flere, og også flere fastlegekontor. Vi har prøvd å nøste tak i dette, og avventer tilbakemelding fra Helfo, sier han.

Ringsaker vaksinerer nå kategori 4. Så om det er pasienter over 75 år som ikke har blitt tilbudt vaksine, ber Andreassen om at de tar kontakt med fastlegekontoret sitt.

Han understreker at det ikke er noen fare for at de går tom for doser, dersom feilen skulle gjelde flere. Disse pasientene er uansett prioritert til å få vaksine, og vil få det i løpet av en uke, da kommunen mottar nye doser.

Han understreker likevel at det er viktig at informasjonen fra Helfo er riktig.

- Vi liker jo å kunne ha godt kvalitetsarbeid og oversikt. For oss er det viktig å avdekke svakheter som dette for å spore opp hullene i systemet.

Peker på journalsystem

Nå som legesenteret har oppdaget feilen, får Bulling vaksine denne uka eller neste.

Helfo ligger under Helsedirektoratet. Avdelingsdirektør Johnny Mathisen i Helfo forklarer i en e-post til Dagbladet at det bare finnes én fastlegeliste som viser hvilke innbyggere fastlegene har på sin liste.

Fastlegene kan importere denne i sitt journalsystem og lese den der, eller de kan laste den via Norsk helsenett (NHN) og lese den utenfor journalsystemet. For at fastlegen skal kunne lese riktig informasjon om fastlegelisten i journalsystemet, er det avgjørende at listen er riktig importert, forklarer Mathisen.

- Den første dagen i hver måned oppdateres denne listen ut fra endringer som har skjedd, som følge av at innbyggere har valgt å bytte fastlege eller leger som har redusert sin liste.

- Hvorfor fastlegen ikke får fram hele lista i sitt elektroniske journalsystem, bør fastlegen sjekke med leverandøren av journalsystemet for å finne ut av, sier han.

Daglig leder Tommy Andreassen ved Brumunddal legesenter har vært i kontakt med både Helfo og leverandøren for journalsystemet, og det undersøkes om hvor svikten har skjedd, og også om flere kan være rammet.

- Ta kontakt

Kommunalsjef Sverre Rudjord i Ringsaker sier at han opplever at kommunen har god oversikt, men påpeker også at det kan skje glipper. Han understreker at de i brevet som sendes ut om vaksinering, oppfordrer til at folk skal ta kontakt dersom de ikke hører noe.

Dette er første gang han hører om denne problematikken.

- MAKAN!: Cathinka Devor Lunde jobber ved vaksinesenteret i Nordre Aker bydel i Oslo, og sier mange dropper vaksine for hyttetur. Video: Cathinka Devor Lunde. Vis mer

Han påpeker at hele vaksinasjonsprogrammet ligger på kommunens hjemmeside, samt at de sender ut informasjon, men at «man aldri får informert godt nok».

- Alle aldersgruppene får brev med informasjon om at det snart er din tur. Dersom du ikke blir kontaktet, ta kontakt med kommunen. Det kan også være at kontaktinformasjonen ikke stemmer, så det kan være feilkilder i systemet. Men jeg tror vi når de aller fleste.

Ringsaker har nå satt 7600 vaksinedoser, og får cirka 1000 i uka.

- Det er nesten en dobling av hva det har vært. Men vi har kapasitet til å vaksinere langt flere, sier Rudjord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer