Jan Bøhler bytter parti

Arbeiderparti-veteran Jan Bøhler har sagt ja til førsteplassen på stortingslista til Senterpartiet i Oslo ved valget neste år.

SVARTE PÅ KRITIKKEN: Slik svarte Jan Bøhler da han møtte pressen etter at han overraskende meldte overgang til Senterpartiet - til sterk kritikk fra gamle partifeller. Video: Suvatne og Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kunngjør han selv i et Facebook-innlegg torsdag morgen, der han skriver at politikk for ham handler om å være til stede som tillitsvalgt for folk og velgere.

Som stortingspolitiker er han en ombudsmann, forklarer han.

- Partiene er ikke målet, bare et middel. Lojaliteten skal ligge til alle menneskene vi representerer. Dette må vi huske på hver dag i alt vi gjør. Jeg har snakket mye med Trygve Slagsvold Vedum og Bjørg Sandkjær, som er leder i Oslo Sp, og deres nominasjonskomité om dette i det siste, skriver Bøhler og fortsetter:

- De ønsker å støtte den ombudsrollen som jeg står for som politiker. Jeg har derfor sagt ja til å bli foreslått på førsteplass på stortingslista til Senterpartiet i Oslo ved valget neste år.

Ønskes velkommen og fordømmes

Bøhler ønskes hjertelig velkommen i Senterpartiet.

- En gledelig nyhet, han er hjertelig velkommen i Senterpartiet. Og med Jan som kandidat vil vi også styrke oss i Oslo. Jeg gleder meg til å samarbeide med ham og til å vinne valget sammen neste år, sier Sps Sandra Borch til Dagbladet.

At Bøhler bytter parti er imidlertid dårlige nyheter for Aps partileder Jonas Gahr Støre, som sårt trenger 68-åringens velgertrekke i Oslo øst. Avgjørelsen har også vekket sterke reaksjoner fra flere i partiet.

I en uttalelse til Dagbladet, skriver leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen:

- Jeg er svært skuffet over at Jan Bøhler velger å bytte parti. Han hatt de fleste verv det er mulig å ha i Arbeiderpartiet og representert oss på Stortinget i 16 år. Det å være tillitsvalgt og folkevalgt for Arbeiderpartiet er å jobbe for noe som er større enn deg sjøl. Oslo er en by i vekst og det skjer mye bra i byen vår, og Oslo Arbeiderparti tar ansvar og viser vei gjennom tydelige sosialdemokratisk politikk.

Også Andreas Hasle, som sitter i Oslo bystyre, reagerer sterkt. Han kalte først Bøhler en «jævla selopptatt sviker», men har siden angret på den krasse ordbruken.

- Jeg er både skuffa og sjokka. Jeg syns dette er et kraftig svik. Dette er en mann som har fått alle muligheter i Ap i over 30 år, også velger han å stikke av på denne måten? sier han til Dagbladet.

«INNMARI VÅRS»: Arbeiderpartiets Jan Bøhler er nok en gang ute med ny musikk. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

- Et kort skritt

Bøhler understreker i Facebook-innlegget at han ikke har behov for å si negative ting om sitt gamle parti.

- Men Sp har i de seinere årene blitt mer og mer til et folkekjært grasrotparti med økende oppslutning blant småkårsfolk og vanlige arbeidsfolk landet rundt. Partiets tillitsvalgte framstår som utadvendte og lite preget av innavl, og evner å ta tak i saker som er viktige for mange velgere. Så for meg er skrittet til Sp ganske kort og greit å ta. Mye av det jeg er opptatt av, vil jeg få bedre muligheter for å jobbe med der, skriver han.

Bøhler skriver blant annet at han har funnet felles sak med Senterpartiet i kampen for å redde Ullevål sykehus og en behandlingsreform i russektoren.

Takket nei til gjenvalg

68-åringen forteller videre at han har fått en rekke støtteerklæringer siden han takket nei til gjenvalg til Stortinget i sommer etter det han selv beskrev som intriger innad i fylkespartiet.

- Jeg vil ikke være gjenstand for intern strid og anonyme operasjoner etter å ha vært nominert enstemmig til Stortinget i fire perioder, skrev han den gang.

Bøhler fortalte da at han hadde fått høre fra mediene om intriger mot ham i fylkeslaget i Oslo, og at han ikke var fornøyd med politikken Ap hadde ført de siste årene, på områder som ungdomskriminalitet, utenforskap blant barn og unge, integrering og nedlegging av nettopp Ullevål sykehus.

- Valgresultatet ved kommunevalget i 2017 tyder heller ikke på at våre velgere er fornøyde, skrev Ap-veteranen.

Oslo Senterparti har sendt ut en melding til sine medlemmer der de skriver at de vil invitere Bøhler på medlemsmøte allerede i løpet av oktober, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer