Jan Bøhlers (Ap) statlige milliard-næringsfond har trolig flertall

Jens Stoltenberg ligger an til å tape.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke representanter fra Østlandet, som skal på Arbeiderpartiets landsmøte i april, foreslår å opprette gigantiske, statlige næringsfond. Og de ligger an til å få gjennomslag, mot statsminister Jens Stoltenbergs vilje, ifølge Dagsavisen.

Statlig eierskap

Forslaget er å pålegge regjeringen å opprette fondene, en ide som ble avvist av Stoltenberg i fjor høst. I spissen for forslaget står blant andre leder Jan Bøhler i Oslo Ap. Planen er blant annet at store beløp kan brukes for å sikre strategisk statlig norsk eierskap i selskaper som oppfattes som viktige. 

Ifølge VG mener Bøhler at staten kunne brukt penger fra et slikt fond til å kjøpe Orkla Media da dette var til salgs i fjor. Han utelukker heller ikke oppkjøp i bedrifter som Norske Skog.


Motstand i regjeringen 

Både finansminister Kristin Halvorsen og Stoltenberg er motstandere av de foreslåtte fondene, fordi de mener det ikke er knapphet på kapital i Norge.

Nå er det klart at forslaget får støtte fra flere andre fylkeslag, samt ungdomsorganisasjonen AUF.

- 10 prosent av det vi har plassert i utlandet, som er med å finansiere oppkjøp i Norge, burde vi i stedet bruke til å sikre norsk eierskap og næringsutvikling, sier Bøhler til Dagsavisen.

Han mener også det mangler investeringsmiljøer innen medisin og bioteknolgi, og at gode entreprenører blir ofre for utenlandske oppkjøp.

IKKE ENIGE OM FOND: Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg (t.v) avviste forslaget om å opprette næringsfond gjennom eierskapsmelding. Nå tar trolig Arbeiderpartiets landsmøte revansj, ledet an av leder av Oslo Ap og stortingsrepresentant Jan Bøhler. Foto: Scanpix
IKKE ENIGE OM FOND: Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg (t.v) avviste forslaget om å opprette næringsfond gjennom eierskapsmelding. Nå tar trolig Arbeiderpartiets landsmøte revansj, ledet an av leder av Oslo Ap og stortingsrepresentant Jan Bøhler. Foto: Scanpix Vis mer

- Det gjør dem sårbare for oppkjøp av multinasjonale selskaper, sier Bøhler.

Vil investere i fiskerinæringen

Fondene kan tilsammen bli på over 100 milliarder kroner og investeres innenfor flere næringer.

- Næringsutviklingsfond kunne sikre midler til steder der det ikke finnes store kapitalbaser, som i fiskerinæringen i Finnmark, sier Ap-ordfører og fylkesleder Ingalill Olsen fra Måsøy i Finnmark.

Ideen tas god i mot i Senterpartiet.

- Dette er helt i tråd med det vi i Sp tidligere har foreslått og kjempet for i forbindelse med eierskapsmeldingen, sier finanspolitisk talsmann i Senterpartiet Per Olaf Lundteigen.

Forslagstillerne har ennå ikke alt klart foran landsmøtet.

- Hvordan vi gjøre dette konkret, må utredes nærmere. Landsmøtet i Ap må sette fortgang i en slik utredning, sier Aps næringspolitiske talskvinne Gunvor Eldgard, som er med i fraksjonen bak forslaget.