Jan Christian Paust fikk erstatning

Forhørsretten i Oslo har gitt Jan Christian Paust erstatning etter at han har vært knyttet til Orderud-drapene. Nå vurderer Paust søksmål mot privatetterforsker Harald Olsen og Veronica Orderuds forsvarer Frode Sulland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken politi eller påtalemyndighet mener Jan Christian Paust har noe med drapene på Orderud gård å gjøre. Likevel har sønnen til Per Paust, som var gift med drapsofferet Anne Orderud Paust, gjentatte ganger blitt knyttet til trippeldrapet, melder TV 2.

- Sterk belastning

- Det har vært en sterk belastning for ham å bli hengt ut fra enkelte av forsvarernes side, sier Pausts advokat John Christian Elden.

Til tross for at Paust aldri har vært siktet eller tiltalt i saken, valgte dommerne likevel å frikjenne Paust i selve dommen. Både ekteparet Orderuds forsvarere og privatetterforsker Harald Olsen ble beskyldt for å insinuere at Paust sto bak drapene.

- Bevisførselen under hovedforhandlingene har ikke gitt noen grunnlag for noen antagelse om at det kan knyttes noe motiv til personer i Paust-familien, heter det i dommen.

Advokatutgifter

Paust har nå fått erstatning på 17 500 kroner fordi han følte han trengte advokat for å renvaske seg.

- Siden det er det offentlige som oppnevnte Frode Sulland som forsvarer, bærer det offentlige også et visst ansvar for Sullands handlinger, sier Elden til NTB.

Til TV 2 sier han at kostnadene som nå blir dekket av staten er gått med til å imøtegå de påstandene som er fremsatt.

Privatetterforsker Harald Olsen ble engasjert av ekteparet Orderuds forsvarere for å finne ut om andre kunne ha motiv for drapene. Det ble antydet at Jan Christian Paust ikke hadde godt nok alibi og at arv kunne være et motiv. Pausts advokat mener påstandene som ble framsatt er injurierende.

- Det vil bli aktuelt enten med et søksmål, eller med en innberetning til Advokatforeningen i forbindelse med den måten de har gått fram på, sier advokat John Christian Elden.

Elden understreker at søksmålet i så fall vil gjelde de uttalelser Sulland og Olsen har kommet med i mediene, ikke det som er sagt i retten.

(NTB)

FIKK ERSTATNING: Jan Christian Paust.Foto: SCANPIX