Jan Egeland: - FN har sviktet i Syria

Ingen grunn til å feire FN-dagen i Syria, mener generalsekretær Egeland.

INGEN FEST:  Mens FN feirer sin egen dag, løper en syrisk mann i Aleppo for livet etter at nabolaget hans, Bustan al-Qasr, i Aleppo er bombet. Minst 100.000 mennesker har mistet livet i Syria siden opprøret startet i mars 2011. Langt over seks millioner av mennesker er på flukt.  Foto: Karam Al-Masrimasri/AFP/Scanpix
INGEN FEST: Mens FN feirer sin egen dag, løper en syrisk mann i Aleppo for livet etter at nabolaget hans, Bustan al-Qasr, i Aleppo er bombet. Minst 100.000 mennesker har mistet livet i Syria siden opprøret startet i mars 2011. Langt over seks millioner av mennesker er på flukt. Foto: Karam Al-Masrimasri/AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretæren i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, er nådeløs i sin evaluering av FNs rolle for å bidra til løsninger i det borgerkrigsherjede Syria:

- Handlingslammelsen når det gjelder Syria-krigen er Sikkerhetsrådets største svik dette tiåret. Det er ingen grunn til å feire FN-dagen i Syria, sier Egeland til NTB.

FNs framforhandlede avtale om å fjerne Syrias kjemiske våpen er langt fra nok, mener Egeland.

- 99 prosent av syriske krigsofre er ikke rammet av kjemiske våpen, men av konvensjonelle våpen og mangel på nødhjelp. Det må vi ikke glemme når vi gleder oss over avtalen om å bli kvitt disse forbudte våpnene, sier Egeland i en pressemelding.

Flyktninghjelpen krever en resolusjon som gir hjelpearbeidere mulighet til å gi sivilbefolkningen i Syria livreddende nødhjelp.

- Sikkerhetsrådet må vedta en sterk resolusjon som gir hjelpearbeidere tilgang på tvers av konfliktlinjer og landegrenser til ethvert offer for kamphandlingene i Syria, understreker Egeland.
Generalsekretæren peker på at FN makter å få inn våpeninspektører til krigsrammede områder i Syria, men ikke humanitære organisasjoner.

- Vi i de humanitære organisasjonene blir blokkert når vi forsøker å nå fram til syrere i kryssilden, sier Egeland.

Flyktninghjelpen ber de internasjonale og regionale stormaktene om å legge nytt press på de stridene partene for å sikre tilgang til ofrene inne i Syria. Organisasjonen har ventet et halvt år på å få komme inn til Damaskus for å starte nødhjelpsarbeid der.
(NTB)