Jan Egeland: - Galt å fortsette en slik krigføring

Generalsekretæren i Norges Røde Kors, Jan Egeland, mener det er nærliggende å konkludere med at USA bryter folkeretten med måten krigen i Afghanistan føres på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grunnen er at USA ikke tar tilstrekkelig hensyn til sivile ofre.

- Folkeretten er klar på det punktet at hvis man kan komme i skade for å drepe sivile, skal man ikke angripe hvis det ikke er tvingende nødvendig. Det er en nærliggende tolkning at USA bryter folkeretten, men jeg har ikke nok informasjon til å trekke kategoriske konklusjoner, sier Jan Egeland.

Regler i krig

Røde Kors er pålagt av det internasjonale samfunnet å overvåke væpnede konflikter og påpeke eventuelle brudd på det internasjonale regelverk som gjelder i krig. Og Jan Egeland påpeker flere forhold som til sammen konkluderer med at USA bryter folkeretten.

- Krigføringen går mer og mer ut over sivile, og mindre og mindre ut over terrornettverkene. Det er et stort tankekors at det nå er drept flere sivile i Afghanistan enn det ble drept 11. september, sier han, og fortsetter:

- Det er galt å fortsette en krigføring som rammer sivile like mye som terroristene, sier Egeland. Han legger til at USA selvsagt har en rett til å forsvare seg.

Det var lederen i Forsvarets juridiske avdeling, Arne Willy Dahl, som mandag gikk ut i avisa Klassekampen, og sa at det kunne hende USA i sin krigføring kan bryte folkeretten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer