Jan Egeland er nominert til «Årets navn»: - Min jobb har aldri vært tøffere

Har varslet om flyktningkrise siden 2013.

 OVERRASKE:  Flyktninghjelpens Jan Egeland mener flyktningkrisa i Europa ikke burde overraske noen. Dagbladet har nominert han til Årets Navn 2015. Her er han i en flyktningleir i Irak, 2013. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani
OVERRASKE: Flyktninghjelpens Jan Egeland mener flyktningkrisa i Europa ikke burde overraske noen. Dagbladet har nominert han til Årets Navn 2015. Her er han i en flyktningleir i Irak, 2013. Foto: REUTERS/Thaier al-SudaniVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Flyktningkrisa vi nå står midt i er det tøffeste jeg har opplevd som hjelpearbeider, sier generalsekretær for Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Organisasjonen er en av Europas største hjelpeorganisasjoner, med 9 000 hjelpearbeidere i felt. Egeland har i en årrekke kjempet for menneskerettigheter, konfliktløsning og nødhjelp, og er nå nominert til «Årets navn 2015» i Dagbladet.

- Burde ikke overraske noen - Vi burde i Europa og Norge vært bedre forberedt på at flere av flyktningene kommer vår vei. Jeg mener vi har advart om dette det hver måned siden våren 2013. For tredje år på rad fører krigen i Syria og delvis Afghanistan til ukontrollerte fordrivelser og lidelser. Det burde ikke forundret noen at 15 prosent av de som har flyktet fra Middelhavslandet Syria kommer til Europa og at 5 prosent av denne gruppen ender opp i Norge.

Siden 2012 har han hatt et titalls turer til Syria og områdene rundt.

I år har han vært i Damaskus, Libanon og Jordan. Det er i nærområdene til krigen at Flyktninghjelpens 3000 hjelpearbeidere gjør sin viktigste jobb.

Bygge opp landet - Det som har skjedd er at krisen har kommet til oss. Nå ser mange at dette er folk, akkurat som oss. Vi har vært for dårlige til å fortelle at flyktningskrisa har vart i flere år. Men nå har dramaet flyttet seg fra Syria, Libanon og Jordan og til Europa, sa han til Dagbladet tidlig i høst.

Han håpet da at kommuner, innbyggere og næringsliv ville ta godt imot de som kommer til Norge.

Egeland er nå utpekt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon til å lede en arbeidsgruppe for å beskyttelse av syriske sivile. Med etableringen av arbeidsgruppene forsøker FN å blåse liv i en fredsprosess for det krigsherjede landet.

Målet er å involvere de stridende partene og etter hvert få på plass et veikart mot en fredsavtale.

- Problemet i Syria kan ikke løses ved at alle kommer til Europa. Det løses med fred i Syria. Syrere er et ressurssterkt folk, som ønsker å vende tilbake og bygge opp landet sitt, sier han.

Kan bli livsfarlig - Det aller viktigste vi kan gjøre framover er å gi nytt håp til en hel generasjon syriske ungdommer. Nå tilbyr vi dem knapt tak over hode og nødrasjoner. Vi må også gi dem håp om å få ei framtid med utdannelse, jobb, hjem og familie. Gir vi dem intet framtidshåp er det livsfarlig bade for dem og for oss, sier Egeland.

Han legger til at uten framtidshåp blir det mer radikalisering, konflikt, polarisering og ekstremisme.

Egeland sier at det er mer grunn til optimisme nå, enn for et år siden. Fredsforhandlinger er berammet til å starte i geneve i januar. 

- Etter denne tøffe tiden må jeg innrømme at enhver oppmuntring og tillitserklæring er veldig kjærkomment. Jeg går inn i 2016 med en forsiktig optimisme.

Full liste over kandidatene til «Årets navn», finner du her, og i avstemmingsboksen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram