SPØKELSESBYER: Jan Egeland var nylig i Syria, og ble overveldet over de enorme ødeleggelsene. - Byer like store som Oslo, tett befolkede urbane områder, er lagt i ruiner. Dette er spøkelsesbyer med fem etasjer høye hus. Det er ingenting som ikke er ødelagt. Det er som Stalingrad og Dresden etter andre verdenskrig, sier Egeland. Foto: Louai Beshara / Afp / Scanpix
SPØKELSESBYER: Jan Egeland var nylig i Syria, og ble overveldet over de enorme ødeleggelsene. - Byer like store som Oslo, tett befolkede urbane områder, er lagt i ruiner. Dette er spøkelsesbyer med fem etasjer høye hus. Det er ingenting som ikke er ødelagt. Det er som Stalingrad og Dresden etter andre verdenskrig, sier Egeland. Foto: Louai Beshara / Afp / ScanpixVis mer

Tre og et halvt år som FNs humanitære spesialutsending til Syria:

Jan Egeland om Syria-konflikten: - Har egentlig aldri opplevd maken

I dag er Jan Egelands siste dag som FNs spesialutsending til Syria.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I går kveld var det avskjeder og middag for FNs spesialutsendinger til Syria, Staffan de Mistura, og Jan Egeland, som har hatt ansvaret for det humanitære arbeidet i landet. I tre og et halvt år har de jobbet natt og dag for å unngå mer elendighet og død i det krigsherjede landet.

- Det har vært veldig intensivt. Det har knapt vært en dag eller en kveld hvor jeg ikke har fått og svart på meldinger om en eller annen krise i Syria. Grunnen til at jeg har holdt ut såpass lenge, er at det har vært muligheter til å påvirke som en sjelden har som hjelpearbeider i slike kriser, sier Egeland.

- Ikke opplevd maken

Borgerkrigen i Syria har herjet i over seks år, og med en «fryktelig ildkraft som gjør at 12 millioner mennesker har flyktet og med så mange døde at man sluttet å telle». Egelands mål har vært å unngå mest mulig lidelser for de mange millioner sivile syrerne som har opplevd bomber, sult og død på kroppen i år etter år. Å få inn mat, medisiner og andre nødvendige varer til sultende sivile i beleirede områder har tatt mye tid.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn