Thorvald Stoltenberg - 1931-2018:

Jan Egeland snakket med vennen for to uker siden: - Jeg er helt rystet i mine grunnvoller

Jan Egeland har bare gode ting å si om sin mentor og venn gjennom mange år.

VENNER: Thorvald Stoltenberg og Jan Egeland har vært gode samarbeidspartnere og venner gjennom flere tiår. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VENNER: Thorvald Stoltenberg og Jan Egeland har vært gode samarbeidspartnere og venner gjennom flere tiår. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er bare trist, trist, trist.

Det sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, til nyheten om at hans nære venn gjennom snart tre tiår, Thorvald Stoltenberg, er død.

- Jeg er helt rystet i mine grunnvoller. Da jeg snakket med ham for ti dagers tid siden, så var han ved godt mot. Han hadde også masse idéer, slik han alltid hadde når han ringte. Dette er virkelig slutten på en epoke for norsk politikk, norsk utenrikspolitikk, og samfunnslivet for øvrig, sier han til Dagbladet.

Egeland har hatt jenvlig kontakt med Stoltenberg siden sistnevnte ba ham om å jobbe som hans personlige rådgiver i 1990.

- Det er sjelden man har et tett samarbeid og et vennskap med noen gjennom en hel generasjon, og sitter igjen med bare gode minner.

«Mentor»

Egeland jobbet blant annet som statssekretær i UD under Thorvald Stoltenberg på begynnelsen av 90-tallet.

- Han var på mange måter min mentor, etter at han ba meg om å bli hans personlige rådgiver og seinere statssekretær i UD. Jeg lærte utrolig mye av ham, og er veldig takknemlig for at han lot meg slippe til på den internasjonale arenaen, hvor jeg siden har vært. Det var Stoltenberg som presenterte meg for Kofi Annan, som i sin tur ba meg jobbe for ham i FNs ledelse, forteller Egeland.

- Takknemlig

Den erfarne norske politikeren, diplomaten og menneskerettsaktivisten har bare gode ord å si om sin gamle venn:

- Det er mange, som meg, som er veldig takknemlig for alle dørene Thorvald åpnet for oss. Han delegerte ansvar og var utrolig raus med alle som jobbet for og med ham, sier Egeland.

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Også etter at de sluttet å jobbe sammen har de to hatt tett kontakt.

- Gjennom de siste 20 åra var han flink til å invitere oss, og til å høre om vi kunne holde foredrag for hans kretser. Det var alltid en glede å komme tilbake igjen, sier Egeland.

Han sier det er godt å kunne dele noen ord om sine minner om Stoltenberg.

- Jeg følte på et vis at dette var et liv som aldri ville ta slutt. Dette er veldig trist.

- Han ga aldri opp

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre minnes også Thorvald Stoltenborg på sin Facebook-side:

«Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet», skriver Støre.

Ap-lederen skriver at det for mange i og utenfor Norge er «som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald. Det er mange i dag som vil kjenne på en personlig sorg ved nyheten om Thorvalds bortgang.»

PARTIKOLLEGER: Ap-leder Jonas Gahr Støre, Thorvald Stoltenberg og Jens Stoltenberg avbildet sammen etter bisettelsen og minnestunden for Arbeiderparti-veteranen Reiulf Steen i Samfunnsalen til Oslo Arbeiderparti i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PARTIKOLLEGER: Ap-leder Jonas Gahr Støre, Thorvald Stoltenberg og Jens Stoltenberg avbildet sammen etter bisettelsen og minnestunden for Arbeiderparti-veteranen Reiulf Steen i Samfunnsalen til Oslo Arbeiderparti i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han skriver at «det enkelte menneskets krav på verdighet» var det viktigste for Stoltenberg.

«Han hadde en enestående evne til å komme i kontakt med folk, få dem til å føle seg verdsatt og sett.

I likhet med Egeland trekker også Støre fram Stoltenbergs evne til å vise tillit til de han jobbet med:

«Jeg hadde den store gleden av å være generalsekretær i Røde Kors da Thorvald var president. Jeg fikk erfare den tilliten han ga til mennesker rundt ham. Og den store inspirasjonen han var for de som sto på for felles sak.

Så tenker jeg dette på denne vakre juli-ettermiddagen, dagen som ble Thorvalds siste, fem dager etter at han fylte 87 år: Nå følger vi nye toner og takter i internasjonalt diplomati med sterke menn på flere kontinenter som sier «mitt land først». Som ser forhandlinger som null-sum-spill der noen må tape for at andre skal vinne.

Thorvald Stoltenberg var den komplette motsatsen til denne linjen. Han forsto at vår tids store utfordringer krever at flere enn den som kjenner seg sterkest blir inkludert, får eierskap og medansvar. Han viste i praksis at en annen vei er mulig.

Det er en arv vi kjenner forpliktelse til å bære videre.

Våre tanker går til Anja, Camilla og Jens og hele familien. Vi er med dere i sorgen - og takknemligheten».

- En partibygger

- Dette var veldig trist, sier Martin Kolberg, som for tida er på ferie på Vestlandet.

Kolberg møtte Thorvald Stoltenberg for første gang på slutten av 60-tallet. Han husker godt EU-kampen i 1972 da de sto på hver sin side.

- Min generasjon var mot EU, men Thorvald hadde sterke meninger om Norges internasjonale plass og skal ha mye av æren for å ha lært oss at sosialdemokratiet var internasjonalt samarbeid, sier Kolberg.

Kolberg mener Thorvald Stoltenberg står igjen som en av etterkrigstidas viktigste uterikspolitikere.

- Han var en partibygger. Ingen forsamlinger var for små til at kom for å snakke. Det har bidratt til at han ble elsket i partiet, sier Martin Kolberg.

LO sørger

LO-leder Hans Christian Gabrielsen sørger over Stoltenbergs død.

- Det er med sorg og stort vemod vi i dag har mottatt meldingen om at Thorvald Stoltenberg er død, 87 år gammel. Det er en inspirerende, klok og retningsgivende politiker og diplomat som nå har gått ut av tiden. Som flere ganger internasjonal sekretær i LO, var han med på å sette en tydelig retning på vårt sterke internasjonale engasjement. Takk for de dype og varige spor du har satt etter deg både i Norge og internasjonalt. Vi lyser fred over Thorvald Stoltenbergs gode minne, sier han til Dagbladet.

Hadde familien rundt seg

Det var like etter klokka 15 fredag at familien bekreftet at Thorvald Stoltenberg har gått bort.

- Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Stoltenberg ble 87 år gammel. Han var aktiv politiker fram til i fjor. Stoltenberg satt i bystyret i Oslo.

Stoltenberg var statsråd i flere regjeringer. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, og utenriksminister i to av Gro Harlem Brundtlandsregjeringer, først fra 1987 til 1989, deretter fra 1990 til 1993.

Han har også vært FNs høykommissær for flyktninger. Han har vært en viktig samfunnsdebattant i mange år og har blant annet vært fast spaltist i Dagbladet Magasinet de siste åra.

Stoltenberg er også far til tidligere statsminister og nåværende NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Thorvald Stoltenberg trivdes i forsamlinger, og i møtet med enkeltmennesker etterlot han sjelden inntrykk av at også han kunne ha det travelt. Han toppet avisenes popularitetsbarometre, også i perioder da regjeringen han var del av, knapt fikk ståkarakter i avisene.

- Det å være glad i mennesker er det viktigste jeg har lært av Thorvald, har sønnen, Jens Stoltenberg, sagt, ifølge NTB.

Senior satte pris på juniors attest, men la til, da han fikk tenkt seg om, at man kanskje ikke kan lære å være glad i mennesker. Det man kan lære, er å vise det.

Thorvald Stoltenberg har også vært opptatt av å stå ved datteren Nini Stoltenbergs side. Datteren slet med rusproblemer i mange år. Stoltenberg ba derfor også nylig Ninis ungdomsvenn Lars Lillo Stenberg om å skrive bok om datteren.

- Jeg var opptatt av at hun ikke skal bli husket først og fremst som narkoman, en slags riksnarkoman. Og jeg søkte en forfatter som skjønte det. Derfor kontaktet jeg Lars, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer