Jan Egeland trolig FN-utsending

Tidligere statssekretær Jan Egeland kommer trolig til å bli FNs spesialutsending til Colombia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Kofi Annan vurderer å utnevne Jan Egeland til sin spesialutsending til fredsforhandlingene som foregår mellom regjeringen og geriljaen, sa diplomater i FN-hovedkvarteret i New York.

Egeland leder for tiden det norske FN-initiativet mot spredning av håndvåpen til krigsherjede områder som Balkan, Afghanistan og Colombia. Han var med i de hemmelige forhandlingene som førte til Oslo-avtalene mellom Israel og palestinerne, og har fungert som rådgiver for Colombias president Andres Pastrana i forsøket på å forhandle fred med geriljagrupper i Colombia.

I Oslo

Tidligere i år var utenriksminister Guillermo Fernbandez de Soto i Norge for å be om fortsatt norsk støtte til å få avsluttet over 30 års borgerkrig.

Flere hundre tusen mennesker har mistet livet i krigshandlingene mellom regjeringshæren, venstreorienterte geriljagrupper, halvmilitære og høyreorienterte militsgrupper, kokain-mafia og andre kriminelle i Colombia opp gjennom årene, 35.000 bare det siste tiåret.

Det er uklart hvilken rolle FN kan spille i den colombianske fredsprosessen, eller hva regjeringen har bedt om, sier kildene i FN-hovedkvarteret.

(NTB-Reuters)