Jan Egeland vil etterforske Bush etter tortur-avsløringene

100 fanger skal ha dødd under avhør i et nettverk av amerikanske avhørskamre.

VANNTORTURERT 183 GANGER I FANGENSKAP:  Khalid Sheikh Mohammed ble utsatt for vanntortur under forhør av CIA. President Barack Obama har nå forbud metoden, som er å gi fangen en druknings-opplevelse. Foto: SCANPIX/AP
VANNTORTURERT 183 GANGER I FANGENSKAP: Khalid Sheikh Mohammed ble utsatt for vanntortur under forhør av CIA. President Barack Obama har nå forbud metoden, som er å gi fangen en druknings-opplevelse. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I Dagbladet i dag skriver NUPI-direktør Jan Egeland og NOREF-direktør Mariano Aguirre en artikkel der de krever at de som sto bak torturen av fanger i kampen mot terror må stilles for retten.

«De 14 teknikkene som Bush-administrasjonen autoriserte inkluderte drukningstortur, innesperring i en liten mørk boks, psykologisk tortur og nektelse av søvn i opptil 11 døgn. Japanske fangevoktere som brukte disse teknikken under 2. verdenskrig var i følge amerikanske militærjurister krigsforbrytere. Over 100 fanger døde mens de ble mishandlet i et nettverk av amerikanske og allierte avhørskamre.»

De trekker også fram at norske myndigheter stilltiende har godtatt det som skjedde.

«Vi deltok med soldater, etterretning, logistikk og penger i den "krigen mot terror" som var rammen for krigsforbrytelsene. Etter at USAs hemmelige tjenester hadde fått grønt lys til å pine fanger fikk CIA foreta over 1000 flyginger, ofte med navnløse fanger, i europeisk luftrom fra Sola i nordvest til Romania i sørøst.»

Egeland og Aguirre mener at alle de som har stått bak bruken av tortur mot fanger bør stilles til ansvar.

«Nesten bare menige menn er stilt for retten for overgrepene som skjedde i et system som ble organisert og kontrollert av toppledelsen i det Hvite Hus, CIA og Pentagon.»

De mener nå det er på tide at også de som satt med det politiske og administrative ansvaret stilles til ansvar for sine handlinger.  De får bred støtte fra Amnesty og Helsingforskomiteen.

- Det er utrolig bra og veldig viktig at en mann med Egelands posisjon i Norge tar opp dette. Dette er krav vi har tatt opp flere ganger, han gir det ny tyngde og aktualitet, sier en begeistret generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty til Dagbladet.

Han har lest NUPI-direktør Jan Egeland og NOREF-direktør Mariano Aguirre artikkel om amerikanernes bruk av tortur i «krigen mot terror» i dagens avis.

- Må kompenseres
Artikkelforfatterne krever et amerikansk rettsoppgjør i kjølvannet av avsløringene om bruk av tortur i «krigen mot terror», og får støtte fra både både utenriksministeren, Amnesty, Helsingforskomitéen, professor Janne Haaland Matlary og medlem Nora Sveaass i FNs Torturkomité.

- Vi deler det grunnleggende budskapet i det som fremføres i artikkelen, og ikke minst i forhold til behovet for å komme til bunns i ansvarsforholdene i de overgrepene som har funnet sted. USA har et åpenbart ansvar for å rydde opp selv, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

Sveaass har ikke lest artikkelen når Dagbladet får tak i henne i Beirut, men er umiddelbart enig med Egeland og Aguirre i hovedkonklusjonene.

- Jeg håper amerikanerne bestemmer seg for full etterforskning og rettslige skritt, sier hun.

Sveaass mener også at ofrene for tortur bør få erstatning etter artikkel 14 i konvensjonen.

- Tortur er alltid uakseptabelt og må kompenseres.

- Norsk unnfallenhet
«USAs allierte gjorde tilsynelatende lite for å stanse rettsløsheten for navnløse fanger som ble fraktet mellom hemmelige og kjente torturkamre. Hvorfor, må det være grunn til å spørre?» skriver artikkelforfatterne.

- Det er viktig at de utfordrer de allierte og deriblant Norges unnfallenhet. Vi har i hvert fall visst om dette siden 2002 og de første bildene av tortur, sier Egenæs.

- Både Bondevik og Stoltenberg-regjeringene har vært kritiske, men det har ikke på noen måte preget forholdet mellom Norge og USA at USA plutselig opprettet hemmelige fangeleire og torturerte fanger.

Amnesty-sjefen mener at Norge burde vært mye tydeligere overfor den amerikanske administrasjonen etterhvert som man fikk vite om transport av krigsfanger i norsk luftrom, og om opprettelsen av egne fangeleire for terrormistenkte.

- En annen ting som er kjempeviktig med denne artikkelen, er at nå må vi ikke i euforien over Obama, la han få feie fortida under teppet. Det er elementer ved hans politikk som definitivt peker i den retning, sier Egenæs til Dagbladet.

Les artikkelen av Jan Egeland og Mariano Aguirre: Hvor var du da de torturerte?

KRITISK: NUPI-direktør Jan Egeland retter i en artikkel i Dagbladet, sammen med NOREF-direktør Mariano Aguirre, sterk kritikk mot USAs bruk av tortur i krigen mot terror. Han får støtte fra blant annet Amnesty i kravet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
KRITISK: NUPI-direktør Jan Egeland retter i en artikkel i Dagbladet, sammen med NOREF-direktør Mariano Aguirre, sterk kritikk mot USAs bruk av tortur i krigen mot terror. Han får støtte fra blant annet Amnesty i kravet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
STØTTER TORTURETTERFORSKNING: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
STØTTER TORTURETTERFORSKNING: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
ET NETTVERK AV FENGSLER:  Under president George W. Bush, bygde USA opp et nettverk av avhørsrom over hele verden hvor fanger ble torturert. Over 100 fanger skal ha msitet livet.  Foto: SCANPIX/Getty Images/AFP
ET NETTVERK AV FENGSLER: Under president George W. Bush, bygde USA opp et nettverk av avhørsrom over hele verden hvor fanger ble torturert. Over 100 fanger skal ha msitet livet. Foto: SCANPIX/Getty Images/AFP Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer