Jan Egeland vil etterforske Bush etter tortur-avsløringene

100 fanger skal ha dødd under avhør i et nettverk av amerikanske avhørskamre.

VANNTORTURERT 183 GANGER I FANGENSKAP:  Khalid Sheikh Mohammed ble utsatt for vanntortur under forhør av CIA. President Barack Obama har nå forbud metoden, som er å gi fangen en druknings-opplevelse. Foto: SCANPIX/AP
VANNTORTURERT 183 GANGER I FANGENSKAP: Khalid Sheikh Mohammed ble utsatt for vanntortur under forhør av CIA. President Barack Obama har nå forbud metoden, som er å gi fangen en druknings-opplevelse. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I Dagbladet i dag skriver NUPI-direktør Jan Egeland og NOREF-direktør Mariano Aguirre en artikkel der de krever at de som sto bak torturen av fanger i kampen mot terror må stilles for retten.

«De 14 teknikkene som Bush-administrasjonen autoriserte inkluderte drukningstortur, innesperring i en liten mørk boks, psykologisk tortur og nektelse av søvn i opptil 11 døgn. Japanske fangevoktere som brukte disse teknikken under 2. verdenskrig var i følge amerikanske militærjurister krigsforbrytere. Over 100 fanger døde mens de ble mishandlet i et nettverk av amerikanske og allierte avhørskamre.»

De trekker også fram at norske myndigheter stilltiende har godtatt det som skjedde.

«Vi deltok med soldater, etterretning, logistikk og penger i den "krigen mot terror" som var rammen for krigsforbrytelsene. Etter at USAs hemmelige tjenester hadde fått grønt lys til å pine fanger fikk CIA foreta over 1000 flyginger, ofte med navnløse fanger, i europeisk luftrom fra Sola i nordvest til Romania i sørøst.»

Egeland og Aguirre mener at alle de som har stått bak bruken av tortur mot fanger bør stilles til ansvar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer