Jan er parat til jobben som statsminister

- Om jeg gleder meg til å bli statsminister? Hehe...vel, jeg føler i hvert fall at jeg er parat, sier en sommerbrun og strålende opplagt Jan Petersen (55) - tilbake etter ferie på Rivieraen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyrelederen har svært gode sjanser til å ende opp med det største kontoret i regjeringskvartalet 11. september. Han innrømmer at han har tenkt på mulige statsråder. Uten å nevne navn, selvfølgelig.

- Blir du ikke litt skjelven ved tanken på alt du skal mestre? Du har jo ingen statsråderfaring?

- Jeg er verken skjelven eller nervøs og sover godt om natta. Jeg har ikke statsrådserfaring riktignok, men har levd tett på politiske prosesser i så mange år at jeg tror jeg vet hva det handler om. Men det er en rolle man får mer og mer respekt for, jo nærmere man kommer den.

Hytte i strandsonen

Jan Petersen har hatt to ukers ferie på den franske rivieraen, der han har lesket seg med rosévin til lunsj, lest Mankells krimromaner og duppet i Middelhavet. Jan Petersen elsker det gode liv i Frankrike. Han og kona leier hver sommer en liten leilighet - 30 meter fra sjøen - og er mer enn fornøyd med det.

Derimot eier han ei hytte på Hvaler. Men enkel standard, inklusive utedo. Ingen blankpolert skjærgårdsjeep ligger ved brygga, bare en liten 14-foter. Han har ikke engang søkt om å få bygge på - eller anlegge - ny brygge, og har sluppet unna den hete strandsoneproblematikken.

- Men dette opptar jo veldig mange. Jeg mener det er viktig at kommunene får beholde disposisjonsretten over arealene sine. De kjenner de lokale forholdene best, og bør få bestemme. Det er riktig å være restriktiv til bygging i 100-meterssonen, for å sikre allemannsretten, men det får være grenser. Dessuten er det forskjell på Blindleia og Finnmarkskysten. Og det er forskjell på en sandstrand og på et gjørmehull.

- Siden du har hytte på Hvaler, er du kanskje ofte i Sverige og handler billigere mat og polvarer?

Kutte elavgiften

- Nei, jeg har aldri vært på handletur. Men vi er jo mange som vil ha rimeligere alkoholpriser. Det er klart at alkoholavgiftene her i landet må ned for bedre å matche det svenske og europeiske nivået. De må ned så det monner.

Det er ikke bare alkoholavgiftene Petersen vil kutte i. Høyre markedsfører seg som «kutt-i-skatte- og avgifter»-partiet. De vil redusere bensinavgiften og elavgiften, de vil boligskatten, formuesskatten, skatt på aksjeutbytte og toppskatt til livs. Mindre elavgift er vel så viktig for folk, som noen tusenlapper mindre i skatt, mener Petersen.

At dette vil koste milliarder - både 40 og mer har vært nevnt - er klart.

Men det bekymrer ikke Petersen.

- Jeg vil ikke legge fram noe konkret regnestykke. Vi ser heller ikke for oss at alle disse kuttene skal komme over natta. Det må skje gradvis. Det viktige er at det norske skatte- og avgiftsnivå etter hvert kommer ned mot nivået i EU-landene.

- Men noe må jo dette gå på bekostning av? Ap mener det vil ramme velferden? Og står du fortsatt hardt på å kutte i bistanden til u-landene?

- Det skal selvfølgelig ikke gå på bekostning av velferd og helse. Men det er milliarder å hente på modernisering i offentlig sektor - inklusive nedlegging av fylkeskommunene. Og sykelønnsordningen. Jeg tror faktisk mange er enig i at det må settes inn tiltak for å redusere fraværet og de enorme kostnadene det medfører. Når det gjelder bistanden, så vedstår jeg meg kuttene på årets budsjett. Jeg ser at Thorbjørn Jagland mener det er stor moralsk forskjell på 8 og 10 milliarder. Det er det ikke. Ap har heller ikke selv nådd sitt mål om å øke bistanden.

Vær blidere!

Petersen mener det er for enkelt å si at mer penger løser alle problemer i samfunnet. - Jeg tror helseministeren, Tore Tønne, hadde rett når han sa at det ikke var mangelen på penger som var problemet i helsesektoren. Det handler mye om organisering, nytenkning og utnytting av ressurser.

- Innspurten i valgkampen nærmer seg, med debatter og munnhoggeri i TV-studioer og radio. Ser du fram til å krangle med Jens, Thorbjørn og de andre?

- Nei, jeg misliker sterkt den tonen som politikere bruker i slike sammenhenger. Det framstår mer som krangler enn som nyttige og konstruktive debatter.

MYSER MOT MAKTA: Høyreleder Jan Petersen nøt i går sola i hovedstaden, innimellom valgkampplanlegging på kontoret på Stortinget. han er klar for rollen som statsminister, om det skulle bli aktuelt. Og fortsetter høyrebølgen fram mot valget, blir det jo høyst aktuelt.