Jan-Erik ble sendt hjem fra sykehus med «nyrestein», døde 30 minutter senere

Viste seg at en utposning på hovedpulsåren hadde sprukket.

BLE SKREVET UT FRA SYKEHUS -DØDE: Svenske Jan-Erik Granath (71) fikk beskjed om at han hadde nyrestein og ble sendt hjem fra sykehus. Etter en halvtime døde han plutselig. Foto: Expressen / Privat med tillatelse fra familien
BLE SKREVET UT FRA SYKEHUS -DØDE: Svenske Jan-Erik Granath (71) fikk beskjed om at han hadde nyrestein og ble sendt hjem fra sykehus. Etter en halvtime døde han plutselig. Foto: Expressen / Privat med tillatelse fra familienVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 71 år gamle Jan-Erik Granath fra Sverige hadde store smerter som strålte fra magen mot ryggen. Den pensjonerte sjåføren dro til sykehus, der han fikk diagnotisert med nyrestein.

Legen ga ham smertestillende og sendte ham hjem igjen. 30 minutter senere døde han foran sin kone Ingrid, skriver Expressen.

Obduksjonen av mannen viste at det var ikke nyrestein Granath hadde, men at en utposning i hovedpulsåren hadde sprukket. Nå granskes dødsfallet av Inspektionen för vård og omsorg (IVO) som tilsvarer Helsetilsynet i Norge.

Kunne ikke sitte eller ligge Familien til 71-åringen ønsker å fortelle om hendelsen.

- Jeg ønsker å fortelle for at det ikke skal skje med noen andre, sier datteren Eva Eriksson til Expressen.

Det var den 26. august i år at Granath oppsøkte Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala i Sverige.

- Pappa hadde så vondt at han fikk gå foran alle andre pasienter og fikk ligge på et rom på akutten. Han fikk en smertestillende sprøyte, sier hun.

Etter en stund kom en lege og undersøkte ham og tok en blodprøve og urinprøve.

- Jeg merket at pappa ikke var helt med, han kunne verken ligge eller sitte, så vondt hadde han. Pappa fikk en sprøyte til. Etter hvert kom legen tilbake og forklarte at det var nyrestein som utløste smertene og at han skulle dra hjem for så å komme tilbake om tre til fem uker for røntgen. På vei hjem kunne han hente smertestillende tabletter, sier datteren til avisa.

Fire timer på sykehus Etter en halvtime hjemme segnet Granath om og døde. En nabo kom til og forsøkte hjerte- og lungeredning, men livet sto ikke til å redde.

- Pappa var på sykehuset i cirka fire timer. Om de hadde stilt riktig diagnose hadde pappa trolig levd i dag, da hadde han blitt sendt rett til operasjon. Men det føles som om de ikke ga pappa noe sjanse, det ble ikke tatt røntgen eller ultralyd, sier Eriksson.

Sjeflegen ved sykehuset, Margareta Öhrvall, sier til Expressen at hun kjenner til dødsfallet.

- Vi har ikke begynt å jobbe med saken ennå. Så fort vi får tilbakemelding fra IVO gjør vi våre egne undersøkelser og tar stilling til om vi skal gjøre en Lex Maria-granskning, sier hun til avisa.

Lex Maria-regelen inntrer i Sverige når et sykehus eller annet helse- og omsorghjem blir rapportert om en hendelse som har medført eller kunne medføre omsorgssvikt, så skal hendelsen granskes for å klarlegge hendelsesforløp, utrede hva som gikk galt og hva man kan gjøre for å forhindre at det skjer igjen. Ved alvorlige tilfeller skal man melde hendelsen tilbake til IVO.