Jan Guillou bannlyst i USA

USA har bannlyst journalisten og forfatteren Jan Guillou av sikkerhetsårsaker. - Jeg får ikke engang lov til å fly over amerikansk luftrom lenger, sier Guillou.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk beskjed om at dersom jeg gjør det igjen, så må jeg i fengsel forteller Guillou, som anklager det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, for å ha spredd feilaktig informasjon. Guillou har nå kontaktet advokat.

Ifølge Guillou er årsaken til problemene informasjonen Säpo har spredd til andre sikkerhetstjenester i verden.

Det var ved juletider i fjor Guillou fikk problemer da han og hans kone mellomlandet i Los Angeles på vei til Tahiti. Strengere kontroller og skjerpede sikkerhetsbestemmelser gjør at også transittpassasjerer må gjennom passkontroll i USA. For Guillou ble det bråstopp da hans pass ble kontrollert.

- Opp kom det en masse informasjon, og de sa at slike personer som meg ikke får lov til å sette sin fot i USA, forteller Guillou til Aftonbladet.

Etter å ha diskutert en stund fikk Guillou lov til å fortsette flyreisen til Tahiti, men da han mellomlandet på vei tilbake fikk han igjen problemer.

- De ville først utvise meg i retning New Zealand. Jeg fikk altså ikke engang fly over amerikansk luftrom. Etter mye diskusjon kom de fram til at jeg fikk reise videre. Men de sa også at jeg ikke måtte mellomlande i USA igjen, for da havner jeg i fengsel, sier Guillou.

Han har selv fått se en del av den hemmeligge informasjonen som Säpo sitter på. Guillou hevder at mye av informasjonen i sak er riktig, men at den er vinklet på en slik måte at den som leser Säpo-papirene får inntrykk av at han er en mistenkt terrorist.

- Jeg har for eksempel bodd i Irak en stund, men det var for å skrive bok. Jeg har for eksempel intervjuet Arafat og Ghadaffi, men jeg har jo ikke forbindelser til dem. Opplysningene er forvrengt av Säpo, sier han.

På den amerikanske ambassaden i Stockholm vil man ikke kommentere opplysningene om at Guillou skal ha blitt truet med represalier om han skulle returnere til USA igjen.

Forfatteren og journalisten har hatt problemer i passkontroller verden over siden 1970-tallet, da han ble dømt for spionasje etter avsløringene av etterretningstjenesten IB (Infomationbyrån).

I store deler av sitt forfatterskap har Guillou harselert med det svenske sikkerhetspolitiet. I serien om den svenske agenten Carl Hamilton omtaler han konsekvent Säpo som Apehuset.

UØNSKET I USA: Jan Guillou hevder han ikke får fly over amerikansk luftrom lenger, og beskylder svenske Säpo forå ha spredt feilinformasjon om ham.