Jan Guillou beskyldes for å skrive løgn om døde

Suksessforfatteren og KGB-agenten Jan Guillou er i hardt vær igjen. Nå anklages han for å spre løgn om døde mennesker.

I hardt vær: Den svenske forfatteren og journalisten er anklaget for å ha skrevet løgn om avdød Säpo-sjef.  Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
I hardt vær: Den svenske forfatteren og journalisten er anklaget for å ha skrevet løgn om avdød Säpo-sjef. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter at Jan Guillou ga ut sine memoarer «Ordets makt och vanmakt — Mitt skrivande liv», avslørte den svenske avisen Expressen at Guillou hadde utført oppdrag for KGB på slutten av 60 og begynnelsen av 70 tallet.

Guillou karakteriserte oppslaget som hevn og artiklene ble klaget inn for svenske PFU. Etter at Expressen ble frikjent i Pressens Opinionsnämnd har Guillou revidert sine memoarer med et nytt kapittel om kontakten han hadde med KGB.

lekket hemmelig informasjon Det er dette nye kapittelet som har fått familien til avdøde sjef for det svenske sikkerhetspolitiet, Tore Forsbergs slektninger til å reagere. I boken hevdes det at den avdøde Säpo-sjefen lekket hemmelig informasjon till Expressens journalister, slik at de kunne avsløre att Guillou hadde jobbet for KGB.

Utenkelig Tore Forsbergs enke, Siv Forsberg Castermark, sier i en uttalelse at det er utenkelig at Forsberg skal ha brutt taushetsplikten overfor Expressens journalister.
— Han var svært nøye med sin yrkesetikk. Han diskuterte aldri sine oppgaver med noen utenforstående, heller ikke med meg som han var gift med i over 40 år. Han ville aldri ha lekket noen hemmeligheter, sier hun.

Også tidligere Expressenjournalist Arne Lembergs familie stiller seg bak anmeldelsen av Guillou. Lembergs søster, Yvonne Lemberg Opacak avviser på nettstedet Newsmill kategorisk forfatterens påstand om at Lemberg skal ha hatt den rollen i kontakten med KGB som Guillou beskriver i boka.

Guillou står på sitt — Det var sånn det skjedde. Jeg har en veldig god grunn til å skrive det jeg gjorde, sier Jan Guillou til Expressen.