Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jan Guillou spionerte for hysj-politiet

STOCKHOLM (NTB-TT): Den kjente svenske journalisten og forfatteren Jan Guillou ga i fem år opplysninger til det svenske overvåkingspolitiet Säpo om svensker som var mistenkt for å tilhøre en jødisk terrororganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var min borgerplikt, sier Guillou til avisen Svenska Dagbladet.

  Samtidig som han kartla den hemmelige, svenske militære etterretningsorganisasjonen IB, ga han opplysninger om organisasjonen Jewish Defence League til Säpo. Det kommer fram av en protokoll over et Säpo-avhør av Guillou i desember 1973 som nå er nedgradert og gjort tilgjengelig for offentligheten. Guillou ble avhørt etter at bladet FiB-Kulturfront avslørte IB-affæren.

Svensker

Guillou ga både muntlige og skriftlige opplysninger om to svensker til Säpo. De to svenskene ble mistenkt for å arbeide for den israelske organisasjonen. Guillou beordret også to medlemmer av den svenske solidaritetsgruppen Palestinarørelsen for å flytte inn i en naboleilighet for å kunne avlytte en av svenskene.

  Guillou er overbevist om at Jewish Defence League hadde som mål å bygge opp en terrororganisasjon i Sverige, drepe palestina-aktivister og sprenge bomber på svensk territorium.

  - Jeg deltok i en omfattende kontraspionasje innen venstresiden på den tiden, sier han til Svenska Dagbladet.

Borgerplikt

Han forsikrer at han aldri har mottatt penger fra Säpo, men bare har oppfattet rapporteringen som sin borgerplikt. I tilfelle fare hadde han også et direktenummer til Säpo.

  Men enkelte av Guillous kolleger fra denne tiden synes ikke Guillous rapportering er så enkel å forholde seg til.

  - Vi så jo Säpo som et problem. Det kjennes underlig at noen rapporterte dit, sier journalisten Gøran Rosenberg. Han var selv aktiv i palestinabevegelsen og kamerat med Guillou.

Innflytelse

Den kjente forfatteren og journalisten ble i en meningsmåling for noen år siden regnet som den mektigste person i Sverige, mektigere enn selv statsministeren. Det var særlig hans avsløringer i svensk fjernsyn som bidro til statusen. Guillou var programleder for de populære tv-programmene Rekord-Magazinet og Kalla Fakta.

  Guillou er nå 54 år. Gjennom serien om den hemmelige agenten Carl Hamilton er han blitt den svenske forfatter som både selger mest og tjener mest.

  Han avslørte etterretningsorganisasjonen IB sammen med journalisten Peter Bratt i 1973 da begge arbeidet i Folket i Bild/Kulturfront. For det ble de dømt til 10 måneders fengsel.

  Guillou har også skrevet flere krim-serier for fjernsyn, blant annet Anna Holt - polis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!