Jan Helges forsvarer vil ha høyere erstatning

Ben Fegran støtter de pårørende til Stine Sofie (8) og Lena (10) i at oppreisningsbeløpene bør være høye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettspraksis viser at erstatningen i sammenlignbare saker har hatt 300.000 kroner som den øverste grense.

I den grufulle barnedrapssaken i Kristiansand har bistandsadvokatene overlatt spørsmålet om oppreisning til retten. De antyder likevel 500.000 kroner til hver av foreldrene fra hver av de tiltalte som en mulig sum.

Sterke signaler

Dersom dommeren, sorenskriver Jørn Ree ønsker det, har han gode argumenter for å lande på en sum rundt dette:

Saken er særdeles gruoppvekkende, og retten har fått dokumentert at et seksualisert drap av ens eget barn er noe av det mest traumatiske foreldre kan oppleve.

Et annet moment er at den øvre grensen for voldsoffererstatning økes fra dagens 200.000 kroner til 20 ganger grunnbeløpet i Folketrygden fra 1. juli. Dette utgjør i år 981.800 kroner.

Den kraftige oppjusteringen kan tolkes som et signal fra politikerne om at de ønsker å heve erstatningssummene generelt.

- Altfor lite

Trumfkortet vil nok likevel være at selv forsvareren til tiltalte Jan Helge Andersen, advokat Ben Fegran, er enig i at dagens nivå er for lavt.

- Det er nesten umulig å fastsette noen sum, fordi det handler om å sette en pengeverdi på et liv. Fordi dette blir så skjønnsmessig, må rettspraksis være veiledende, sa Fegran i retten tirsdag.

Så viste han til praksis fra Høyesterett, og sa:

- Jeg mener at beløpet bør ligge på 150.000 kroner. Det er altfor lite. Men det er Høyesterett som bestemmer.

Starter nederst

Signalet fra advokat Fegran var noe bistandsadvokat Ivar Sveen bet seg merke i:

- Det er jo på det laveste domsnivået, og ikke i Høyesterett, at «reformarbeidet» må starte. Blir erstatningssummen historisk høy, vil det kunne bane vei for høyere summer i andre saker, sier Sveen til NTB.

Han representerer Klara Sløgedal og Arne Bernt Paulsen, foreldrene til den drepte Lena Sløgedal Paulsen.

Blånekter

Fredag tar advokat Tore H. Pettersen fatt på sin forsvarstale for Viggo Kristiansen. Mannen som torsdag feiret 22-årsdagen i fengsel, blånekter for å ha noe med drapene å gjøre. Hans forsvarer har allerede varslet at han vil kreve full frifinnelse for sin klient.

Dermed vil alle erstatningskrav også bli avvist: Kristiansen var jo ikke i Baneheia, og har således ingenting å gi erstatning for, er påstanden.

Vedkjent ansvar

Samtidig har kameraten Jan Helge Andersen vedkjent seg erstatningsansvar overfor Stine Sofie Sørstrønens foreldre, men ikke overfor foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen.

- Årsaken er at Jan Helge ikke er skyldig i overgrep og drap på Lena Sløgedal Paulsen. Dermed kan han heller ikke betale erstatning til hennes foreldre, mener hans forsvarer Ben Fegran.

Andersen har erkjent at han forgrep seg på og drepte Stine Sofie Sørstrønen, og han er innstilt på å betale 150.000 kroner til hver av foreldrene i oppreisning.

(NTB)