Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jan Henry T. Olsen er død

- Har omsider fått fred.

DØD: Tidligere fiskeriminister og fylkesordfører Jan Henry T. Olsen (Ap) er død, 62 år gammel, ifølge NRK.

Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
DØD: Tidligere fiskeriminister og fylkesordfører Jan Henry T. Olsen (Ap) er død, 62 år gammel, ifølge NRK. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olsen ble 62 år gammel.

Han var fylkesordfører i Troms fra 1991 til 1992. Deretter var Olsen fiskeriminister fra 1992 til 1996 for Arbeiderpartiet i Gro Harlem Brundtlands siste regjering.

Han ble rammet av demenssykdom allerede som 51-åring. Han har vært åpen om dette, blant annet i boka «Skynd deg å elske», som ble ført i pennen av Olsens kone, Laila Lanes, i 2009.

Lanes bekrefter dødsfallet på Facebook tirsdag ettermiddag:

- Det er trist å meddele at min og vår kjære Jan Henry gikk bort tidlig i morrest, - trist for oss, men familien er enig om at det er en lettelse for han at han omsider har fått fred for alle plager som sykdommen påførte han, skriver hun.

Olsen sto fram med sykdommen i avisa Nordlys i 2008.

Han fikk tilnavnet «No fish Olsen» da han i fiskeriforhandlingene med EU hevdet at Norge ikke hadde noen store kvoter å gi. Olsen var på det tidspunktet EU-motstander, men snudde senere i livet og ble positiv til EU.

I 2007 ble han kåret til «Tidenes fiskeriminister» av avisen Fiskaren.

Jan Henry Olsen har også sittet i kommunestyret i Tromsø, ledet Troms AUF og representert Arbeiderpartiet på fylkestinget i Troms.

I et intervju fra 2009 angret verken Olsen eller hans ektefelle på at de hadde gått offentlig med sykdommen:

- Vi har knapt nok hatt noen negative tilbakemeldinger. Vi har møtt stor sympati og folk som bryr seg. At Jan Henry ga alzheimer et ansikt har vært en positiv opplevelse for oss.