Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jan Mayen-olje for dyr for salg

Var det ikke for Islands finanskrise, ville Norge ha lagt Jan Mayen-planer nederst i bunken, mener flere oljetopper.

TROR IKKE PÅ SALG: Oljedirektør Bente Nyland mener Jan Mayen er urealistisk å drifte med dagens oljepriser og teknologi.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
TROR IKKE PÅ SALG: Oljedirektør Bente Nyland mener Jan Mayen er urealistisk å drifte med dagens oljepriser og teknologi. Foto: Lise Åserud / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| JAN MAYEN: Troen på store og driveverdige olje- og gassfunn i Nordishavet utenfor Jan Mayen er så liten at Islands tildeling av letetillatelser i området avfeies av flere oljetopper som en «forhastet» eller «desperat» handling, for å tilføre landet kapital i kjølvannet av finanskrisen.

Utenrikspolitikk
At statsråd Terje Riis-Johansen i går reiste til vulkanøya med fagpersoner innenfor miljø, olje og forvaltning, sees blant flere på som en politisk markering av norske interesser, snarere enn starten på et nytt norsk oljeeventyr.

- Island satte i gang en prosess i en sone der Norge ikke har gjort stort og vi må se til at deres aktiviteter ikke kommer i konflikt med våre interesser, sier direktør i Oljedirektoratet Bente Nyland, som deltok på gårsdagens besøk på Jan Mayen.

- Handler dette besøket først og fremst om utenrikspolitikk, ikke om åpning av et nytt felt i nær framtid?

- Ja, litt det, sier Nyland.

Heller ikke dem i oljenæringen Dagbladet har snakket med tror på en snarlig «oljebonanza».

- Jeg vil ikke en gang snakke om årstall, men området er interessant og vil representere helt nye utfordringer for norsk næringen, har direktør i Oljeindustriens landsforening, Per Terje Vold uttalt til Dagbladet.

Samtidig er både Nyland og Vold klare på at de ønsker å kartlegge mulig oljeressurser, gjerne med et resultat i løpet av tre år.

For dyrt
- Er det kommersielt mulig å utvinne olje eller gass fra Jan Mayen med dagens oljepriser?

- Nei, er du gal. Det trengs også helt andre teknologiske standarder enn i dag. Hverken oljen eller gassen kan fraktes med rør og løsninger er tungvinte her ute, sier Nyland under besøket.

Oljedirektøren vil ikke anslå en oljepris som gjør det lønnsomt å utvinne de mulige forekomstene. Dersom selskapene som får tildelt letetillatelser av Island i oktober finner olje i samarbeidsområdet eller på islandsk side, kan feltene strekke seg langt inn på norsk territorium.

- Norske interesser
Island fikk hastverk med å dele ut letetillatelser i deler av samarbeidsområdet da finanskrisen traff sagaøya med full kraft i fjor høst. Allerede i januar ba de selskap melde sin interesse - så langt er responsen svak.

Også grunnforholdene, med mye vulkansk grunn og kompliserte bergstrukturer under havbunnen, gjør at usikkerheten og sjansen for feilaktige konklusjoner øker.

- Sokkelen utenfor Jan Mayen er ikke akkurat førstevalget for oljeutvinning. Geologien her tilsier at området har vært utsatt for kraftige trykk og høy temperatur fra lava, så hva som er igjen av petroleum er veldig usikkert, sier Nyland til Dagbladet, mens hun står med en stor stein av størknet lava i hånden i det som kalles Jan Mayens «by», Olonkin.

Rundt henne er et månelandskap dekket i et tynt lag snø på lavasanden. Så langt har det vært umulig å anlegge en fungerende havn på Jan Mayen. Fastlands-Norge er 1000 kilometer unna. Island og Grønland ligger rundt 500 kilometer bak horisonten.

- Dette er ikke et sted for amatører, fastslår Nyland.

Sakker akterut?
Klarer ikke Norge å henge med i kartlegging av oljeressursene, frykter både oljenæringen og staten at reservoarer kan tømmes før Norge kommer i gang med utvinning i sin sektor.

Norge og Island har siden 80-tallet delt informasjon om seismikk og undersøkelser i et samarbeidsområde sør for vulkanøya, men norske myndigheter avviser å ha sett resultater som tilsier store funn.

- Seismikken de har skutt er for grov. At de slipper til oljeselskapene er ikke nødvendigvis et uttrykk for funn, men forhåpninger, sier Nyland til Dagbladet.

Selv håper oljedirektøren på at første borekrone treffer fast grunn på norsk side allerede i 2020, men understreker at det vil ta lengre tid å gjøre eventuelle funn kommersielt driveverdige.

PÅ JAN MAYEN: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen under onsdagens besøk på Jan Mayen. Besøket er en del av åpningsprosessen for havområdene rundt den arktikse øya. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
PÅ JAN MAYEN: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen under onsdagens besøk på Jan Mayen. Besøket er en del av åpningsprosessen for havområdene rundt den arktikse øya. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer

- Det er ikke mulig å gi et anslag over petroleumspotensialet basert på dagens datagrunnlag og seismikk, sier Nyland.

• Les nettmøte med med Polarinstituttets direktør Jan-Gunnar Winther.

ISLAND AKTIV: I den røde sektoren har Island utlys flere letelisenser. tildeling kommer i høst og presser norske myndigheter til å følge opp et område både oljenæringen og flere oljetopper i staten anser som umodent. Kart: Olje- og energidepartementet
ISLAND AKTIV: I den røde sektoren har Island utlys flere letelisenser. tildeling kommer i høst og presser norske myndigheter til å følge opp et område både oljenæringen og flere oljetopper i staten anser som umodent. Kart: Olje- og energidepartementet Vis mer
IKKE MYE: Veiskiltene på Jan Mayen kan oppleves som overflødige. Men i framtida kan øya bli sentrum for et nytt olje- og gasseventyr med store installasjoner. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
IKKE MYE: Veiskiltene på Jan Mayen kan oppleves som overflødige. Men i framtida kan øya bli sentrum for et nytt olje- og gasseventyr med store installasjoner. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling