Dysleksi

Jan Morten (43) kan verken lese eller skrive. Nå har han tatt fagbrev - med en sekser på teoriprøven

- Man må bare stå på. 

EGET FIRMA: Jan Morten Austheim driver sitt eget firma. I tillegg har han tatt fagbrev - uten å kunne skrive eller lese. Foto: Runar F. Daler / Anleggsmaskinen
EGET FIRMA: Jan Morten Austheim driver sitt eget firma. I tillegg har han tatt fagbrev - uten å kunne skrive eller lese. Foto: Runar F. Daler / Anleggsmaskinen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Han kan verken lese eller skrive; han klarer knapt å skrive sitt eget navn. Men han driver eget firma og han tok nylig fagbrev som anleggsmaskinfører, med toppkarakter på teorieksamen, skriver fagtidsskriftet Anleggsmaskinen, som først omtalte historien til 43 år gamle Jan Morten Austheim.

- Det er ingen vits i å legge skjul på det. Jeg er ikke flau over det lenger. Jeg kan ikke lese, og sånn er det bare. Når jeg forteller det til folk, så tror de ofte at jeg kødder. «Er det sant?» spør de. De tror jo ikke at det kan være mulig, sier han til Anleggsmaskinen.

Driver eget firma

Austheim har helt siden han var liten slitt med dysleksi. Han kan skrive sitt eget navn, og ord på maks tre bokstaver dersom det er skrevet i blokkbokstaver.

- Mange ser på det et problem. Jeg har aldri kunnet søke på jobber hvor det kreves at jeg kan sitte på en datamaskin. Men jeg fungerer der jeg er nå, og jeg trives, sier han til Dagbladet.

Han er ansatt hos Fredheim Maskin og Betong AS. De siste tre årene har han også drevet sitt eget firma på hobbybasis.

- Jeg må jobbe hardt for det selv. Man må bare stå på og kontakte folk. Det er vanskelig når man ikke har e-post, men samboeren min hjelper meg mye. Hadde jeg vært alene hadde jeg hatt store problemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer