Jan og Jens lover milliarder

Partienes valgløfter vil koste Norge milliarder av kroner. Men partiene er svært lite villige til å si hva prisen blir, og hvem som skal betale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I ukene framover vil Dagbladet i et eget valgløftebarometer overvåke partiene. I barometeret kan du se hva de største partiene har forpliktet seg til - og hvor mye det vil koste.

Tanken er å summere partienes mest kostbare valgløfter.

Mange av løftene er svært vanskelig både å tallfeste og tidfeste. Partiene har heller ikke vist særlig vilje til å regne på sine løfter. Enkelte ønsker ikke engang å si over hvilket tidsrom løftene skal gjennomføres.

Her er likevel en summering av de viktigste løftene fra landets partier:

Høyre:

Vil fjerne boligskatten, formuesskatten, toppskatten og skatt på aksjeutbytte. Prislappen for dette er 27,6 milliarder kroner. Partiet har også sagt at minstefradraget skal økes, men dette er det ikke mulig å tallfeste, fordi Høyre ikke vil ut med hvor mye det skal økes.Men skattelettepartiet Høyre ønsker ytterligere skattekutt. Partiledelsen har ved flere anledninger operert med tallet 40 milliarder kroner.

Mest konkret har likevel Høyres skattepolitiske talsmann Børge Brende vært. Han sier partiet skal redusere skattenes og avgiftenes andel av bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge fra 49 til 42 prosent i løpet av seks til åtte år. Legger vi årets BNP til grunn, betyr det et kutt på hele 78 milliarder kroner - og dermed en tilsvarende kostnad for det offentlige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer